Washington

El Congrés dels Estats Units aprova el pla d'estímul econòmic d'Obama

Després de les converses i reunions que ha mantingut el president dels Estats Units, Barack Obama, amb congressistes republicans, empresaris i diversos sectors socials per aconseguir suport al seu pla econòmic, la Cambra de Representants nord-americana ha donat llum verda aquest dimecres a la nit a a la injecció de 825.000 milions de dòlars per fer front a la pitjor crisi econòmica que viu el país des de la Gran Depressió. El nou pla d'estímul econòmic que ha proposat l'administració d'Obama vol servir per invertir, sobretot, en infraestructures a escala nacional, i haurà de ser ratificat pel Senat la setmana que ve.

Actualitzat
El pla de rellançament i reinversió americana del 2009 que ha elaborat l'administració Obama suma un total de 825.000 milions de dòlars. D'aquests, 550.000 milions es destinaran a inversions diverses, i 275 milions a retallades d'impostos. El pla, de gairebé 650 pàgines, ambiciona crear o salvaguardar entre 3 i 4 milions de llocs de treball.

En la seva declaració de principis, el pla pretén "preservar i crear llocs de treball i promoure el rellançament econòmic", "ajudar tots aquells que estan afectats per la recessió", "disposar de les inversions necessàries per augmentar l'eficiència econòmica estimulant el desenvolupament tecnològic, científic i de la sanitat", i també "estabilitzar els pressupostos dels estats".

Abans de detallar-ne les mesures previstes, el document estipula que l'ús de fons serà objecte d'una vigilància i una transparència "sense precedents" per garantir als contribuents els resultats de les inversions.

El pla preveu 32.000 milions de dòlars perquè la xarxa elèctrica nord-americana s'orienti cap a una "energia neta", així com avantatges fiscals de 20.000 milions a deu anys i així estimular l'estalvi d'energia i la creació de llocs de treball verds.

Uns 7.500 milions de dòlars s'invertiran per renovar habitatges socials i uns 6.500 milions es destinaran a treballs per millorar l'eficiència energètica de les llars de famílies pobres.

Pel que fa a la recerca científica, es beneficiarà d'una inversió de 10.000 milions de dòlars.

Per estalviar i evitar errors mèdics, el pla preveu 20.000 milions per informatitzar els dossiers mèdics. L'educació rep 20.000 milions més per a la modernització de les escoles, mentre que uns 79.000 milions més es destinaran als estats, perquè puguin mantenir la feina dels mestres i professors i d'altres treballs administratius.

El pla preveu crear 835.000 llocs de treball gràcies a la inversió de 30.000 milions de dòlars en la construcció d'autopistes. La xarxa de transport públic es beneficiarà de 10.000 milions dòlars per reduir la congestió i la dependència energètica.

Paral·lelament, les mesures fiscals anunciades per Obama costaran 185.000 milions en deu anys per permetre que els treballadors nord-americans s'estalviïn 500 dòlars. Uns 90.000 milions suplementaris es destinaran a diversos avantatges fiscals, especialment per a les empreses. El subsidi d'atur s'ampliarà a 20 milions d'aturats.
Anar al contingut