Madrid

Llum verda a la quota basca, que per Montoro és exemple de "lleialtat institucional"

Ciutadans i Compromís hi han votat en contra mentre que el govern del PP nega que sigui cap privilegi

RedaccióActualitzat

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat, per la via ràpida, l'anomenada quota basca, la quantitat de diners que Euskadi aporta a l'Estat per als pròxims anys, que puja a 1.300 milions d'euros anuals per als pròxims cinc anys. També ha donat llum verda perquè Madrid retorni 1.400 milions d'euros a Euskadi, que suposadament ha pagat de més. Gràcies a això, el Partit Nacionalista Basc va votar a favor dels pressupostos generals de l'Estat.

Per primera vegada, però, el concert econòmic i la quota basca s'ha trobat amb l'oposició d'un 10% de la cambra, perquè Ciutadans i Compromís hi han votat en contra.

En un missatge dirigit a Catalunya, el ministre Cristóbal Montoro ha emmarcat l'acord en la lleialtat institucional i ho posa com a exemple de l'Espanya plural.

 

"Estem parlant de diàleg i de lleialtat institucional, estem parlant d'autogovern, de com es gestiona, de com s'aplica l'autogovern a l'estat de les autonomies d'Espanya, i estem parlant d'integració política dins d'aquest exercici d'autogovern. De manera que estem parlant d'Espanya, de l'Espanya plural i de les singularitats que ens fan ser un país amb una gran personalitat, un país que és divers en la igualtat i igual en la seva diversitat"

 

La revisió de la quota ha tirat endavant gràcies al vot del PP, PNB, Units Podem i el PSOE, mentre que Ciutadans i Compromís s'hi han oposat. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha carregat amb contundència contra el que ell anomena "cuponazo":

 

"El problema d'avui és sobre la quota [cupo vasco] o el que ja tothom diu 'cuponazo' perquè, evidentment, no respon a un càlcul tècnic sinó a un tripijoc polític. Com es pot entendre que una comunitat que és més rica no només no participa de la solidaritat amb la resta dels espanyols sinó que és subvencionada en gairebé un 30% per la resta d'espanyols"

 

Malestar entre els presidents territorials del PSOE

El vot favorable dels socialistes ha causat un terratrèmol intern en el partit perquè la majoria de presidents autonòmics del PSOE consideren la mesura un greuge territorial. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha reconegut, en declaracions a TVE, que a les autonomies que governen els socialistes hi ha "un profund malestar" amb l'executiu espanyol perquè la revisió del model de finançament autonòmic continuï esperant.

"No ens oposem a la quota ni al concert basc. Li diem al govern que no s'oblidi de les altres setze comunitats autònomes", ha puntualitzat Sánchez, que ha volgut deixar clar que Catalunya ha d'estar dins del règim general que regeix per a tots els territoris, amb les excepcions d'Euskadi i Navarra.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut