Barcelona

El CAC lamenta la falta de debats i la poca presència de forces extraparlamentàries als mitjans catalans durant les eleccions

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha elaborat un informe sobre el tractament de les informacions en els mitjans de comunicació en les últimes eleccions catalanes en què destaca la falta de debats electorals entre els principals candidats als mitjans públics. També lamenta la poca presència de les candidatures sense representació parlamentària, en una clara al·lusió al partit de Ciutadans-Partit de la Ciutadania, que tot i això va aconseguir tres escons.

Actualitzat
El CAC ha elaborat aquest informe a partir de l'anàlisi d'informatius i magazins emesos per TV3, Canal 33, TVE-Catalunya, Td8, Barcelona TV i Localia, Catalunya Ràdio i Com Ràdio. L'organisme regulador afirma que no ha apreciat "desequilibris sensibles" en el pluralisme polític en els mitjans públics.

Respecte al temps que TV3 va dedicar a la campanya electoral, les dades que aporta l'informe són les següents: el canal autonòmic va dedicar 57 minuts i 17 segons a CiU, 59 minuts i 44 segons al PSC, 39 minuts i 2 segons a ERC, 36 minuts i 35 segons al PP, 24 minuts i 28 segons a ICV-EUIA. En canvi, el polític amb més temps de paraula ha estat Artur Mas, amb el 27,8% del total dels cinc aspirants dels partits amb representació parlamentària.

El CAC lamenta que només TV3 va donar veu a algunes de les candidatures sense representació parlamentària, tot i que va ser de només 2 minuts i 43 segons de notícia sobre un total de 4 hores i 42 minuts. Segons el CAC, això fa que "no gaudeixin d'una igualtat mínima d'oportunitats".

En l'anàlisi del contingut de les informacions de la campanya mostra que els descriptors temàtics més freqüents són "dinàmica política", definida com les al·lusions genèriques en les característiques o actituds d'altres candidats, i "pactes electorals i postelectorals".

El CAC també s'ha referit a la '"vaga de firmes" de TVC, de la qual l'organisme havia demanat que s'evités una reiteració perquè "no planegés l'ombra de la sospita" en les informacions, si bé va mostrar "espais de coincidència amplis" amb els treballadors de la cadena per superar l'actual sistema d'assignació de temps.
Anar al contingut