Estrasburg

El BCE lloa l'"esforç extraordinari" de Rajoy però rebutja reactivar la compra de deute espanyol

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha lloat davant del Parlament Europeu l'"esforç extraordinari" i els "progressos notables" del govern espanyol en matèria d'ajustos pressupostaris i reformes estructurals. No obstant, ha rebutjat reactivar la compra de deute públic espanyol al mercat secundari per ajudar a apaivagar les tensions que hi pugui haver als mercats. Draghi ha al·legat que en comprar deute públic espanyol es vulneraria la llei i es qüestionaria la credibilitat del BCE.

RedaccióActualitzat
"El govern espanyol està portant a terme un esforç extraordinari i ha aconseguit i està aconseguint progressos notables", ha explicat Draghi, que ha afegit: "No tenim motius per dubtar del compromís absolut del govern espanyol de portar a terme reformes necessàries". És més, el president del BCE ha afirmat davant de la Comissió d'Assumptes Econòmics de l'Eurocambra: "Tota la Unió està al costat d'Espanya i també el BCE".

A una pregunta de l'eurodiputat del PP Pablo Zalba sobre si el BCE reactivaria el programa de compra de deute per reduir els costos de finançament d'Espanya mentre les reformes no comencen a tenir efectes, el president del BCE ha contestat que el programa de compra de deute "no és etern ni infinit". A més, ha afegit: "No hem d'oblidar que el BCE ha d'actuar als límits del seu mandat i del Tractat i els límits del Tractat prohibeixen el finançament monetari".

Per això, Draghi conclou: "Hem de preservar la credibilitat del BCE perquè és una de les poques coses que queden" i "per fer-ho, "hem d'actuar d'aquí als límits del Tractat. No faria cap bé al BCE, ni a la Unió, ni a la credibilitat del nostre procés d'integració que ens saltéssim els límits establerts pel Tractat i el nostre mandat".

Draghi també ha manifestat que la injecció de liquiditat del BCE a tres anys ha permès estabilitzar el sistema financer de l'Eurozona. Ara bé, ha assegurat que aquest tipus d'actuacions són temporals i, en aquest sentit, ha emplaçat els governs a mantenir els ajustos pressupostaris i les reformes estructurals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut