Dinamarca

Dinamarca prohibeix l'ús del burca i el nicab als espais públics

L'incompliment pot suposar sancions entre 130 i 1.300 euros

RedaccióActualitzat

El Parlament danès ha aprovat aquest dijous una llei que prohibeix l'ús de peces de roba que tapin la cara, inclosos el burca i el nicab.

La normativa, que entra en vigor l'1 d'agost, estableix sancions de 1.000 corones daneses, 134 euros, i a partir de la quarta infracció s'elevarien a 10.000 corones, 1.343 euros. Ha quedat exclosa la pena de presó per als reincidents, tal com proposava el xenòfob Partit Popular Danès.

Queden excloses de la prohibició la roba d'hivern, disfresses, màscares de carnaval o peces de protecció per a certs tipus de feines.

 

La policia i els tribunals seran els responsables de determinar si una peça de roba concreta incompleix la llei d'acord amb la nova normativa.

La llei també obliga la policia a informar les autoritats municipals si hi ha sospita que l'ús del burca o el nicab és a la força, per tal que s'impulsin mesures de suport a les dones per sortir " d'un sistema opressor".

 

Mesura polèmica

La mesura ha estat envoltada de polèmica des que es va presentar el mes de febrer passat. El ministre de justícia, el conservador Søren Pape Poulsen, va assegurar que no era compatible amb la societat danesa:

"No és compatible amb la societat danesa ni amb el respecte als altres ocultar la cara en un espai públic. Cal respectar els valors que ens uneixen."


La llei s'ha aprovat amb 75 vots a favor i 30 en contra.

Quart país europeu

Dinamarca se suma així a França, Bèlgica i Àustria, que ja tenen normatives en aquest sentit.

A França la llei està en vigor des del mes d'abril del 2011. La normativa va causar molta controvèrsia. Una dona musulmana va presentar un recurs apel·lant al dret a la llibertat religiosa i de pensament. Al juliol del 2014, el Tribunal Europeu de Drets Humans va avalar la llei francesa que prohibia el burca o el nicab. La resolució deia que entenia la necessitat de les autoritats d'identificar els individus per prevenir atemptats i lluitar contra el frau d'identitat.

Bèlgica, al juliol del 2011, va ser el segon país que va prohibir el burca i el vel integral. I des setembre del 2017 també estan prohibits a Àustria.

A Catalunya, Lleida va ser la primera ciutat de tot l'estat espanyol que va prohibir el vel integral el 2010. La van seguir una quinzena de ciutats més, la majoria catalanes, com Barcelona, Tarragona, Reus, el Vendrell o Cunit. Però el Suprem no ho va aprovar amb l'argument que els ajuntaments no tenen competències en llibertat religiosa.

Anar al contingut