Barcelona

Detingut l'expresident del Barça Sandro Rosell per blanqueig de capital

Després de registres durant més de dotze hores, Rosell passarà la nit a la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia. La seva dona podrà dormir a casa seva, a l'espera de passar a disposició judicial

RedaccióActualitzat

L'expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell ha estat detingut en una operació contra una suposada xarxa de blanqueig de capitals a través del cobrament de comissions il·lícites pels drets d'imatge de la selecció brasilera de futbol. La trama hauria blanquejat 15 milions d'euros, dels quals s'haurien beneficiat ell i els altres quatre detinguts.

Rosell ha estat detingut juntament amb la seva dona, Marta Pineda, i tres suposats testaferros en una operació conjunta de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional anomenada Rimet. Entre els detinguts, Andreu Ramos, un ramader que es dedica a la carn ecològica i que és soci de Rosell en una empresa d'esdeveniments esportius. Un altre dels detinguts és l'empresari d'origen libanès Shahe Ohannessian, a qui l'exmandatari blaugrana va vendre la societat Bonus Sports Màrqueting el 2010, quan va assumir la presidència del FC Barcelona. La detenció d'Ohannessian s'ha fet a Barcelona, on viu.

I el tercer implicat l'han detingut a Andorra. Tots passaran a disposició judicial dijous.

Deu hores de registre

Mentrestant, la policia porta a terme diversos escorcolls en despatxos i domicilis particulars a Barcelona, a Andorra i a les comarques de Girona i Lleida. Entre aquests, el domicili particular de Sandro Rosell a les Corts, a Barcelona, on ha estat retingut durant hores mentre l'escorcollaven. Aquest registre s'ha acabat cap a les sis de la tarda, després de deu hores.

Els registres han continuat al domicili fiscal de Bonus Sport Marketing, al districte de Sarrià. Aquesta empresa és la societat que Rosell va vendre a Shahe Ohannessian.

Quan acabin els registres, Rosell serà traslladat a la comissaria de la Guàrdia Civil de la travessera de Gràcia de Barcelona quan acabin els escorcolls d'aquest dimarts i que en els pròxims dies sigui traslladat a Madrid. També està previst que els detinguts passin dijous a disposició de la titular del jutjat número 3 de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela.

D'altra banda, a la dona de Rosell se l'han endut detinguda a una masia que el matrimoni té a Cassà de Pelràs, al municipi de Corçà, a l'Empordà. Marta Pineda podrà dormir a casa seva, a l'espera de passar a disposició judicial.

Suposat cobrament de comissions il·legals

L'operació, ordenada per l'Audiència Nacional, continua oberta. Tindria com a objectiu els negocis al Brasil de l'expresident del Barça i estaria vinculada amb el suposat cobrament de comissions il·legals relacionades amb els drets d'imatge de la selecció brasilera de futbol. Aquests diners, sempre segons fonts de la investigació, després es blanquejaven a través d'empreses en paradisos fiscals.

Al capdavant de la trama, també segons fonts de la investigació, hi hauria Rosell i l'expresident de la Federació Brasilera de Futbol Ricardo Teixeira.

A l'expresident blaugrana ja li han embargat els comptes corrents, per un valor superior als 35 milions d'euros.

Tot l'operatiu hauria començat arran de diversos moviments bancaris sospitosos. L'FBI nord-americà hauria enviat una comissió rogatòria a la seu bancària Andbank d'Andorra.

Rosell hauria explotat durant anys els drets de la selecció brasilera

Rosell, molt vinculat a la selecció del Brasil a través d'algunes de les seves empreses de màrqueting, va explotar durant anys els drets esportius de la selecció brasilera. En els partits amistosos que s'organitzaven hauria cobrat, segons els investigadors, comissions que desviava a paradisos fiscals.

Rosell va ser director de màrqueting de Nike el 1999 per gestionar aquesta firma amb la selecció del Brasil. Amb Teixeira va establir molts vincles, i fins i tot Teixeira va tramitar la residència passiva a Andorra per traslladar-hi el seu patrimoni, un país amb qui el Brasil no tenia conveni d'extradició.

La justícia brasilera ja va investigar un partit amistós entre el Brasil i Portugal el 2008, però no hi va trobar irregularitats tot i que es va concloure que una de les empreses de Rosell havia comès una falta administrativa perquè s'havia gestionat el partit sense els mínims exigits en un contracte i es va estimar que les despeses de transport i allotjament dels jugadors eren molt elevades.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut