Santa Coloma de Gramenet

Detingudes dotze persones en una operació contra el terrorisme islamista

S'eleven a dotze els detinguts en el marc de l'operació policial que ha permès desmantellar una cèl·lula terrorista implicada en els atemptats de Madrid. Les últimes quatre detencions s'han practicat dins de diverses presons espanyoles, mentre que les altres vuit s'han fet en diferents poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona, a Madrid i a Algesires. Segons ha informat el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, deu persones més es troben en dependències policials, on se'ls interroga. No es descarta, doncs, que el nombre de detinguts augmenti. La policia creu que els arrestats van facilitar la fugida d'alguns dels terroristes implicats en els atemptats de l'11-M.

Actualitzat
La Unitat Central d'Informació Exterior del Cos Nacional de Policia ha estat l'encarregada de portar a terme l'"operació Amat", que s'ha iniciat de matinada a la demarcació de Barcelona i que s'estén per altres punts d'Espanya.

Fins ara hi ha dotze persones detingudes. Les últimes quatre les han arrestades a les presons de Cadis, la Corunya, Saragossa i Palència. Es tracta de tres marroquins i un algerià. La policia ha escorcollat els seus domicilis i els han intervingut resguards d'enviaments de diners, 7.000 euros en metàl·lic, diversos ordinadors, telèfons mòbils, documentació i material informàtic.

De les altres vuit detencions, sis s'han fet en diverses poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona, una a Madrid i una darrera a Algesires. En aquest cas, tots els arrestats són marroquins.

Segons ha confirmat el ministre de l'Interior del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, també hi ha deu persones més que estan prestant declaració en dependències policials, per la qual cosa no se sap si quan acabin els interrogatoris seran posades en llibertat o passaran a disposició judicial. Rubalcaba s'ha felicitat per les detencions.

Haurien facilitat la fugida a implicats en l'11-M

La policia sospita que els detinguts formen part, presumptament, d'una xarxa de reclutament de militants islamistes i d'enviament de diners per a la jihad a l'exterior. Segons les investigacions policials, els arrestats, relacionats amb Al-Qaeda, van acollir els terroristes implicats en els atemptats de l'11-M a Madrid, el 2004, els van ocultar i en van facilitar la fugida.

El titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha ordenat les detencions, en què també han participat efectius del Grup Especial d'Operacions (GEO), traslladats des de la central, a Guadalajara.

La base, a Catalunya

Un dels punts on s'ha desenvolupat l'operació policial és Santa Coloma de Gramenet. La policia ha entrat de matinada en un domicili del carrer Sant Eduard. Els agents han estat registrant el pis durant més de cinc hores. Ja a plena llum del dia sortien amb diversa documentació i material informàtic confiscat. Minuts després treien quatre homes emmanillats. Els veïns de l'escala creuen que feia uns dos anys que els presumptes terroristes vivien aquí i no havien donat mai cap problema. Una persona ha estat arrestada a Badalona, dues més a Vilanova i la Geltrú i dues més a Cerdanyola del Vallès.

Les diverses operacions policials contra el terrorisme islamista que s'estan duent a terme confirmarien que l'estat espanyol és un punt clau en el reclutament de jihadistes i en el finançament d'aquest tipus de terrorisme.

Cap atemptat imminent

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha llançat un missatge de tranquil·litat a la població. Ha dit que "no sembla que els detinguts es plantegessin realitzar cap acció terrorista immediata a Catalunya" i ha qualificat de "positiu" que s'hagin detingut sospitosos d'ajudar a fugir autors dels atemptats de Madrid.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut