Bagdad/Kabul

Desenes de persones demanen llibertat per al periodista que va llançar les sabates a Bush

Muntazer al-Zaidi, el periodista que va insultar el president nord-americà, George Bush, i li llançar les sabates que duia s'ha convertit en el centre d'atenció a l'Iraq, l'endemà dels fets. Desenes de persones han sortit als carrers de Bagdad i de les ciutats de Bàssora i Najaf, de majoria xiïta, per reclamar que el deixin en llibertat. Al-Zaidi continua detingut i acusat d'"acte bàrbar". Un antic advocat de Saddam Hussein s'ha ofert per defensar-lo en un possible judici, i ha assegurat que hi ha 200 advocats més disposats a assumir-ne la defensa, entre els quals hi ha alguns lletrats nord-americans. Al-Zaidi s'ha convertit en tot un símbol.

Actualitzat
El pitjor insult del món musulmà és titllar una persona de "gos" i tirar-li una sabata, i això és, precisament, el que va fer el periodista de la televisió independent Al-Baghdadiya Mountazer al-Zaidi al president dels Estats Units, George Bush. Quan li va llançar la sabata, Mountazer li va transmetre un missatge molt clar: "Això és el petó de comiat del poble iraquià, gos".

"L'acte de Mountazer omple els cors dels iraquians d'orgull", ha declarat el seu germà a l'agència de notícies Reuters. El cas és que moltes persones han sortit al carrer per demanar la llibertat del periodista i també ha sortit a defensar-lo la televisió per la qual treballa. Al-Baghdadiya ha demanat l'alliberament del periodista "d'acord amb l'era democràtica i la llibertat d'expressió que les autoritats van prometre als iraquians".

El govern iraquià, però, considera que l'actitud de l'arrestat no es correspon amb el paper dels mitjans de comunicació i ha demanat a la televisió que emeti una disculpa pública. Considera que l'actitud del periodista taca la reputació dels tots els professionals dels mitjans de comunicació del país.

L'episodi ha fet la volta al món amb rapidesa a través, sobretot, d'internet, on ja s'ha posat en marxa un joc per provar la punteria amb Bush. En només dotze hores se'n van penjar 70 vídeos a la plataforma Youtube i es van visionar 600.000 vegades. Els comentaris dels internautes giren al voltant de dos aspectes: els bons reflexos de Bush evitant l'impacte de la sabata i l'heroïcitat del periodista.

Algunes de les animacions que circulen per la xarxa:








 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut