Barcelona

Desenes de confessions condemnen unides el terrorisme

Unes 800 persones han assistit a l'acte interreligiós i interconviccional que s'ha fet aquest dijous a la tarda al Museu Marítim

Actualitzat

Unes 800 persones han participat en el memorial interreligiós que s'ha fet aquest dijous a la tarda al Museu Marítim de Barcelona en memòria de les 15 víctimes mortals dels atemptats de la setmana passada a Barcelona i Cambrils. La cerimònia ha estat un crit contra el terrorisme i la intolerància en què s'ha recordat totes les víctimes, de països, creences i tradicions molt diferents.

L'acte ha començat amb l'Orquestra Àrab de Barcelona tocant el "Cant dels ocells". Quatre joves del projecte Constructors de Ponts, impulsat per l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (Audir) i han llegit textos sobre la fraternitat, l'amor, la bondat, la felicitat i la generositat, provinents de la Bíblia, un text budista, la Torà i l'Alcorà:

"Qui mata un innocent seria com si matés tota la Humanitat; si algú salva una vida, seria com si hagués salvat la vida de tota la Humanitat."

També s'han llegit fragments de la Declaració Universal dels Drets Humans i els versos de Federico García Lorca lloant la Rambla.

 

 

La conductora de l'acte, Carme Sansa, ha citat Gandhi ("No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí") i Paco Candel ("Catalunya ha de ser un sol poble, amb identitat dinàmica i construïda des de la diversitat"). A més, també ha llegit els noms de les 15 víctimes mortals:

"Eren els nostres veïns, independentment d'on haguessin nascut i dels motius pels que fossin a la Rambla, el passeig marítim de Cambrils o l'avinguda Diagonal."

L'acte ha comptat amb la presència de representants de comunitats jueves, ortodoxes, catòliques, evangèliques, musulmanes, budistes, taoistes, sikhs, bahà, mormons, hinduistes, laics i ateus, entre d'altres. Per part de les entitats cíviques, hi havia l'Associació de Dones Musulmanes de Catalunya, la Fundació Ferrer i Guàrdia, esplais i agrupacions d'escoltes.

 

 

Sansa ha destacat que la cerimònia era "un acte plural, respectuós i inclusiu" que era un "mirall de la Barcelona i la Catalunya diversa"

"Volem que el nostre model de convivència sigui la nostra fortalesa."

L'Orquestra Àrab de Barcelona ha interpretat "País petit", de Lluís Llach, per tancar l'acte. Quan ha acabat la celebració, un grup de joves ha portat una ofrena floral fins al mosaic de Joan Miró. La composició estava formada per 15 poms de flors, un per cada víctima.

 

 

A l'acte hi han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el delegat del govern espanyol, Enric Millo; i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, entre altres autoritats.

Cambrils reivindica la pau i la diversitat

D'altra banda, unes 200 persones han participat aquest dijous a la tarda en un acte interreligiós celebrat al saló de plens de l'Ajuntament de Cambrils per homenatjar les víctimes dels atemptats que van tenir lloc al municipi i a la ciutat de Barcelona fa una setmana. Durant la cerimònia, s'han llegit textos religiosos en defensa de la pau, a càrrec dels representants de les diferents confessions que es practiquen a Cambrils.

L'imam de Cambrils, Mohamed Ouadi, ha reivindicat que els musulmans estimen la humanitat i ha expressat el seu condol a les famílies de les víctimes.

"Sense pau no hi ha vida, perquè la pau és l'aigua i l'aire que beuen i respiren les societats. Farem el que faci falta per aconseguir la pau, un bé tan escàs que necessitem, sobretot en moments difícils com aquest."

Al seu torn, l'alcaldessa del municipi, Camí Mendoza, ha reivindicat que Cambrils i Catalunya són "terra de pau, acollida i solidaritat":

"Aquí hi cabem tots; som un poble obert a tothom i a totes les maneres de pensar i de creure."

A l'acte hi han assistit la consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa; el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; i el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Jordi Sierra.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut