Barcelona

Demanen proves genètiques prèvies a l'embaràs per reduir les malalties hereditàries

A Catalunya, entre una i dues de cada 100 parelles tenen risc de tenir un fill afectat per una d'aquestes malalties

RedaccióActualitzat

Experts mèdics demanen que es facin de manera sistemàtica proves genètiques prèvies a l'embaràs per reduir les malalties hereditàries greus. Una petició que fan a llarg termini i que s'ha analitzat aquesta setmana a Barcelona en la Jornada organitzada per la Fundació Puigvert.

El director del Programa de Reproducció Assistida de la Fundació, Joaquim Calaf, està convençut que l'administració ho veurà de bon ull pels beneficis que comporta.

" Segur que el departament de salut farà passes amb aquelles coses que siguin eficients, és a dir, com més sana tens la població menys despesa sanitària tens i tot el que és posar despesa en prevenció no només té l'avantatge de ser eficient econòmicament sinó que genera benestar"

Segons explica Calaf, les proves genètiques permeten "identificar fins a 2.600 mutacions i detectar més de 300 malalties genètiques hereditàries."

Segons aquests experts, el test s'hauria d'implantar primer entre els donants per la reproducció assistida, després als que opten a la fecundació in vitro i, finalment, a totes les parelles en general.


Anna Polo, coordinadora de Reproducció Assistida de la Fundació Puigvert, explica com serà el test.

"Una anàlisi en sang o en saliva per poder determinar si són o no portadors de totes aquestes mutacions i saber si els dos són portadors de la mateixa mutació, llavors tindrien risc de tenir un nen amb una malaltia"

Polo ha explicat que el fet de conèixer les malalties de les quals són portadors "pot permetre plantejar opcions reproductives per evitar el risc de transmetre -la a la descedència". 

 

 

Actualment, a Catalunya, entre una i dues de cada 100 parelles tenen risc de tenir un fill afectat per una d'aquestes malalties. I els que finalment l'acaben tenint són un 0,3%.

Anar al contingut