Madrid

Condemna un hospital i la conselleria de Madrid per discriminar una lesbiana en un tractament de reproducció assistida

La jutge condemna l'hospital de la Fundació Jiménez Díaz i la Conselleria de Sanitat de la comunitat madrilenya a indemnitzar amb prop de 5.000 euros una dona

RedaccióActualitzat

La jutge social número 18 de Madrid ha condemnat l'hospital de la Fundació Jiménez Díaz i la conselleria de Sanitat de la comunitat madrilenya per discriminar una dona lesbiana en un tractament de reproducció assistida, a qui hauran d'indemnitzar amb 4.875 euros per danys morals i econòmics.

Segons la sentència del jutjat de Madrid, que la Fundació Jiménez Díaz ja ha recorregut, la demandant argumenta que se sent discriminada per una ordre ministerial de l'any passat que exigeix per sotmetre's a la reproducció assistida a l'"absència de consecució d'un embaràs després d'un mínim de 12 mesos de relacions sexuals amb coit vaginal sense utilitzar mètodes anticonceptius". Aquesta ordre, que va dictaminar l'exministra Ana Mato a finals de l'octubre de 2014, exclou les lesbianes i les dones solteres -és a dir, les dones sense parella masculina- a les teràpies de reproducció assistida finançades per la sanitat pública de forma gratuïta.

La magistrada considera que no es pot discriminar ningú per raons d'orientació sexual i, per tant, la dona tenia dret a seguir el tractament. El centre hospitalari va interrompre el tractament de reproducció, que havia començar a l'abril de l'any passat sense èxit, del novembre del 2014 al maig del 2015. El tractament s'interrompia només un mes després que es publiqués al BOE l'ordre ministerial. El centre va comunicar a la parella que quedava exclosa del programa de reproducció assistida. Després de presentar la demanda,  l'hospital els va informar que revaluaria el cas.

Tot i la discriminació, la jutge conclou que "no existia voluntat per part de la Fundació Jiménez Díaz de procedir a discriminar-la per la seva orientació sexual, però va existir aquesta discriminació, que va acabar a l'abril del 2015 quan la van cridar com també altres persones a qui, per diferents motius, se'ls  havia comunicat que estaven excloses per aplicació de l'ordre".

En la sentència, però, absol el ministeri de Sanitat, ja que la competència és de la comunitat de Madrid. La jutge recorda que les tècniques de reproducció assistida estableixen el dret a l'assistència amb independència de l'orientació sexual i afegeix que les normes de rang inferior -com una ordre ministerial - no poden anar en contra del dret.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut