Roses

Científics catalans detecten al cap de Creus una espècie de corall blanc fins ara només localitzada al sud d'Itàlia

Un equip d'investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha detectat per primer cop al canó del cap de Creus la "Lophelia pertusa", una espècie de corall que fins ara només havia estat localitzada al sud d'Itàlia. El descobriment s'ha fet en una expedició que viatja a bord del vaixell oceanogràfic "García del Cid", del CSIC, a la qual també ha estat convidada l'organització ecologista Adena. L'expedició, que finalitza el seu recorregut aquest dissabte al port de Roses, també ha detectat la presència de "Dendrophyllia cornigera" i "Madrepora oculata", dues espècies més de corall blanc poc comunes a la Mediterrània.

Actualitzat
D'"insòlit" ha estat qualificat per Josep Maria Gili, director del projecte Deep Coral del CSIC, el fet que "per primer cop hem detectat la presència de 'Lophelia pertusa' en una zona tan al nord de la Mediterrània". L'expedició de CSIC, que acaba demà, dissabte, a Roses, ha estat centrada en l'estudi de l'estat de salut del corall blanc, fonamental per a l'ecosistema del cap de Creus.

Allà, científics del CSIC han trobat a tres-cents metres de fondària entre 40 i 50 colònies d'aquesta espècie. És la densitat més alta que s'ha localitzat al Mediterrani. Es tracta d'una descoberta important, ja que aquests boscos marins actuen com a refugi de tot tipus d'espècies, tant de peixos com de crustacis.

L'expedició, que viatja a bord del vaixell "García del Cid", també ha trobat dues espècies més de corall blanc molts estranyes a la Mediterrània: la "Dendrophyllia cornigera" i la "Madrepora oculata".

Els ecologistes d'Adena, que també viatgen al vaixell, han pogut documentar l'impacte de les xarxes de pesca en aquestes fràgils comunitats de corall i reclamaran a les administracions públiques que aquest espai sigui declarat àrea marítima protegida.
Anar al contingut