Imatge d'arxiu de l'estudi de l'Alzheimer.
Imatge d'arxiu de l'estudi de l'Alzheimer.
Londres

Científics britànics descobreixen com detectar l'Alzheimer un any i mig abans de la seva aparició

Científics britànics identifiquen unes proteïnes a la sang que ajuden a predir la malaltia amb un 87% d'exactitud

RedaccióActualitzat

Un grup de científics britànics ha descobert una prova sanguínia que permet detectar el desenvolupament de l'Alzheimer abans que aparegui. Un equip d'investigadors del King College de Londres, dirigit pel professor de la Universitat d'Oxford Simon Lovestone, ha identificat un grup de 10 proteïnes en la sang que poden predir, en un 87% de precisió, si una persona desenvoluparà la malaltia en el termini d'un any i mig. El test, però, encara està en fase clínica i no està comercialitzat.

Els científics que han fet aquest descobriment, publicat a la revista "Alzheimer & Dementia", van fer servir mostres de sang de 1.148 persones, de les quals 476 tenien Alzheimer, 220 deteriorament cognitiu lleu i 452 estaven sanes. Van analitzar 26 proteïnes de totes aquestes persones, i 16 d'elles estaven fortament lligades a la contracció del cervell. I d'aquestes 16 proteïnes, 10 eren capaces de predir si les persones amb deteriorament cognitiu lleu podrien desenvolupar Alzheimer.

Diferents organitzacions benèfiques britàniques que ajuden pacients amb aquesta malaltia ja han destacat que l'estudi pot revolucionar els tractaments. Ara mateix, però, no hi ha manera de diagnosticar l'Alzheimer amb anticipació i només n'hi ha símptomes un cop ja ha progressat.

D'estudis, se'n fan molts. Fa justament quatre mesos que es va fer públic una altra investigació semblant als Estats Units. Un grup de científics del Centre Mèdic de la Universitat de Georgetown, a Washington, va descobrir que una anàlisi de sang podia preveure l'Alzheimer tres anys abans que aparegui

Es calcula que a tot el món la xifra de malalts d'Alzheimer arriba als 44 milions. Els experts creuen que l'any 2050 n'hi pot haver 135 milions.

Anar al contingut