Un testimoni del "chemsex"
Un testimoni del "chemsex"
Barcelona

"Chemsex", drogar-se per tenir sexe en grup durant dies

Els participants del "chemsex" consumeixen drogues per desinhibir-se i mantenir relacions durant hores i dies

RedaccióActualitzat

La pràctica del "chemsex" ("chemical sex", en anglès) són festes sexuals en què els participants consumeixen drogues per desinhibir-se i mantenir relacions durant hores, fins i tot dies. Les trobades, que s'han començat a introduir entre el col·lectiu gai a Catalunya, es poden organitzar en locals o cases particulars i els usuaris poden arribar-hi gràcies a aplicacions mòbils.

Les principals drogues que es consumeixen són la mefedrona, que és un estimulant; metamfetamina, que provoca eufòria, i el GHB o èxtasi líquid, que és un depressor sedant. La combinació d'aquestes, i també d'altres com l'alcohol o la cocaïna, pot produir entre el col·lectiu una sensació de baixa percepció de risc. Aquestes pràctiques sovint comporten riscos psicològics i físics com addiccions o contagis de malalties.

TV3 ha parlat amb un testimoni, en Jordi, que va començar a anar a aquestes festes per tenir una experiència nova.

"El meu primer contacte amb una 'sexparty', amb un 'chemsex', va ser cap als 20 anys, ara farà 3 anys. Aquest tipus de sexe és un tabú i el tema de les drogues també és un tabú. Jo soc una persona molt sexual i m'agrada sortir-me del que està establert, sigui amb les pràctiques sexuals sigui amb altres coses."

 

"Se'm veia com un cul"

Inicialment en Jordi estava satisfet amb aquestes trobades fins que va arribar a ser problemàtic.

"Algun cop acabava una sessió i em posava a plorar,  no em sentia bé, em sentia com si no hagués conegut ningú, em sentia un objecte, a mi se'm veia com un cul. Suposo que com que t'estàs desinhibint tant estàs perdent la consciència. Vaig decidir parar-ho, sobretot perquè vaig començar a tenir conductes de risc, per exemple amb algunes que no volia follar sense condó doncs la gent no t'accepta".

L'abús de les drogues, en aquests espais, també poden comportar risc.

"Pots quedar-te adormit o en coma profund si és molt heavy el consum. La gent pot utilitzar ketamina o aprofitar la propietat anestèsica que té la cocaïna per desinhibir el dolor. Llavors pot ser un altre factor de risc el fet que et facis ferides i no te n'estiguis adonant.

En Jordi assegura que ha estat reprimit per la seva homosexualitat i necessita treure tota l'ansietat que pateix, a vegades, participant en "chemsex". Ara, però, només accepta practicar "chemsex" amb persones que coneix i amb preservatiu.

Psicòlegs i experts en drogues han detectat que la pràctica del "chemsex", de fet, genera cada cop més infeccions de VIH i també més consultes entre el col·lectiu gai. Per això demanen la implicació de l'administració i han posat en marxa noves mesures per abordar el problema.

A Energy Control han dissenyat la primera web en castellà, Chem-Safe, on atenen consultes tant d'usuaris com de professionals sanitaris, preocupats també pel contagi de malalties de transmissió sexual, com la sida. Importades del Regne Unit, aquestes festes de sexe i drogues aquí encara són pràctiques minoritàries, tal com reconeix Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint, un centre d'assessorament del col·lectiu d'homes gais.

"No sé fins a quin punt és la punta d'un iceberg, no ho intuïm així però tampoc no ho podem menystenir. Sobretot si tenim en compte que la probabilitat d'infectar-se pel VIH és 4 vegades més gran en les persones que utilitzen aquestes substàncies que amb les que no ho fan."

A BCN Checkpoint atenen cada any 6.000 homes gais i des de fa un temps han vist com les consultes psicològiques per problemes relacionats amb el "chemsex" han augmentat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut