Cassà de la Selva

Buscant la identitat del "soldat desconegut" de Cassà de la Selva

Aquest dissabte, s'ha exhumat, dins del Pla de Fosses de la Generalitat, la tomba d'un soldat republicà que va morir l'hivern de 1939

RedaccióActualitzat

Durant gairebé 80 anys, la gent de Cassà de la Selva ha cuidat la fossa d'un soldat republicà que va morir el febrer de 1939, sense làpida ni nom.

És la tomba de l'anomenat "soldat desconegut", que aquest dissabte s'ha exhumat per mirar d'identificar-lo. És, probablement, un brigadista internacional mort per soldats franquistes.

Un veí de Cassà recorda el testimoni del seu pare, que va trobar el soldat mort de bocaterrosa amb la sang que li sortia del cap. Al vespre, quan el pare va tornar a casa, "el va trobar enterrat a la cuneta, només una mica ensorrat". Al cap de nou o deu dies, el van enterrar a la fossa que han exhumat avui.

 

No se sap qui el va enterrar. Però, efectivament, els treballs a la "tomba del soldat desconegut" han trobat restes òssies: de moment, un crani en posició de bocaterrosa i diverses extremitats.

Segons l'arqueòloga Ares Vidal, les restes esquelètiques estan en un estat de conservació molt bo. També han trobat teixit:

"Hem pogut descobrir restes de teixit que podrien pertànyer a la solapa de la casaca, que ens podrien donar informació més enllà de la informació antropològica i la genètica."

 

La identitat d'aquest soldat s'ha convertit en un mite local, alimentat per una gran disparitat de versions diferents.

L'arxivera municipal, Dolors Bassa, explica que les famílies de dos brigadistes internacionals, Pavel Antos i Josip Mufic, es van posar en contacte amb l'Ajuntament:

"Hi ha dues famílies de brigadistes internacionals, una de Txèquia i una de Croàcia, que, curiosament, fa tres anys, el 2014, es van posar en contacte amb l'Ajuntament, perquè sabien que el seu avantpassat havia mort a Cassà i van voler buscar el lloc."

Les dades que s'obtinguin del "soldat desconegut" es creuaran amb les dades de les famílies d'aquests dos brigadistes per intentar revelar el misteri de la tomba del soldat desconegut.

L'estudi forma part del Pla de Fosses del Departament d'Afers Exteriors. A més d'aquesta de Cassà, actualment es fan exhumacions a Prats de Lluçanès i a Vilanova de Meià.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut