El conseller Buch ha comparegut al Parlament (ACN)
El conseller Buch ha comparegut al Parlament (ACN)
Barcelona

Buch defensa l'actuació "proporcionada" dels Mossos davant una "minoria violenta"

El conseller d'Interior destaca la "professionalitat" de la policia el 29-S i l'1-O, tot i que admet "dubtes" per la conducta d'algun agent

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha qualificat d'"excel·lent" la feina dels Mossos en els incidents posteriors a la manifestació de Jusapol el 29-S al centre de Barcelona i en l'aniversari de l'1-O, davant del Parlament i a la Via Laietana. No hi ha hagut cap "mea culpa", però sí que ha admès "dubtes" per la conducta d'algun agent.

En una compareixença a petició pròpia a la comissió d'Interior del Parlament, Buch ha considerat que l'actuació dels Mossos va ser "proporcionada" i d'una "gran professionalitat" davant d'una "minoria radical i violenta" que va "emergir de nou" després d'anys desapareguda.

Segons Buch, quan un grup de manifestants van intentar irrompre al Parlament al final de la manifestació de l'1-O, els Mossos van fer un "replegament estratègic" a dins de l'edifici per comprovar si la seva absència "disminuïa" l'actitud del grup. La policia, però, va acabar carregant perquè s'havien "traspassat línies vermelles del civisme pacífic":

"Després d'haver constatat de forma clara que aquesta minoria violenta traspassava les línies vermelles del civisme pacífic a les portes del Parlament, la policia de la Generalitat va actuar de forma gradual i proporcionada amb l'ús de la força, com correspon a una policia democràtica com la nostra.

La intervenció dels Mossos d'Esquadra va ser imprescindible per garantir la seguretat i el normal desenvolupament de la multitud de manifestacions ciutadanes que va tenir lloc. El Cos de Mossos d'Esquadra, des dels seus comandaments fins a tots els seus agents, van demostrar un cop més una indubtable professionalitat, que és la millor garantia perquè tota la ciutadania pugui exercir els seus drets."

En l'aniversari del referèndum, els Mossos van necessitar "menys de dos minuts per fer marxar els concentrats" a les portes del Parlament, inclosa la "minoria amb comportament violents", ha remarcat el conseller.

EFE

El titular d'Interior ha reconegut que sí que té "dubtes" pel cas d'algun agent i s'ha compromès a investigar-ho:

"Els reconec que he observat situacions individualitzades en què el comportament del policia actuant genera algun dubte o controvèrsia. I, per tant, és mereixedor d'una anàlisi exhaustiva, que ja es va ordenar i ja s'ha posat en marxa."

Buch ha afrontat diverses peticions de dimissió per les càrregues dels Mossos contra manifestants independentistes i antifeixistes i pel dispositiu policial tant del 29 de setembre com de l'1 d'octubre.

Crítiques de l'oposició

L'oposició, sense arribar a demanar la dimissió de Buch, ha retret al conseller falta de previsió i mitjans.

Matías Alonso, de Cs, ha considerat que el dispositiu policial va ser "manifestament insuficient", mentre que Alejandro Fernández, del PP, l'ha advertit que "no es pot ser a la vegada tifosi dels CDR i responsable de la seguretat".

Carles Castillo, del PSC, ha retret a Buch la "desconfiança" cap als comandaments operatius de la policia i s'ha preguntat per què, quan demanaven dispersar la concentració al Parlament, "des de dalt se'ls deia que no perquè les imatges encara no eren per tant".

Per part de la CUP, Maria Sirvent ha denunciat que els Mossos "identifiquen i persegueixen la dissidència política" i ha dit que el discurs de Buch calca el de "l'aparell repressor de l'Estat".

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OMiquel BuchMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut