Barcelona

Càrregues i 6 detinguts en la contramanifestació independentista a Barcelona

La tensió ha començat quan han llançat pintura en pols contra la policia catalana

RedaccióActualitzat

Tensió, crits d'"1-O, ni oblit ni perdó", càrregues, pintura, enfrontaments... Així s'ha viscut la contramanifestació independentista per la marxa de policies. Milers de persones han omplert pacíficament la plaça Sant Jaume. Un grup d'independentistes s'han acostat a la concentració de Jusapol i han topat amb els cordons dels Mossos d'Esquadra.

El SEM informa que ha atès 24 persones per les càrregues i els incidents al centre de Barcelona. 23 han patit ferides lleus i una està menys greu: 19 han estat donades d'alta "in situ" i 5 han estat traslladades a centres sanitaris.

Els Mossos han detingut sis persones i n'investiguen una altra per atemptat a l'autoritat. Tots els detinguts ja han quedat en llibertat amb càrrecs i hauran d'anar a la Ciutat de la Justícia quan siguin requerits pel jutjat, cosa que pot passar d'aquí a 3 a 6 setmanes.

 

 

Les càrregues més fortes s'han viscut a la plaça Catalunya, punt final de la concentració de Jusapol. Allà, els dos blocs de manifestants s'han increpat i provocat mútuament. Les dues marxes s'han trobat a molt pocs metres l'una de l'altra i hi ha hagut algunes agressions.

Al voltant de les quatre de la tarda, la situació s'ha començat a normalitzar. La ronda de Sant Pere i el passeig de Gràcia ja han estat reoberts al trànsit a l'altura de plaça Catalunya.  

 

De plaça Sant Jaume a plaça Catalunya

La plataforma policial Jusapol ha convocat unes 3.000 persones vingudes de tot l'estat per reivindicar millores salarials i, al mateix temps, homenatjar els policies i guàrdies civils destinats a Catalunya l'1 d'octubre de l'any passat. Aquesta concentració havia de passar per la plaça de Sant Jaume però 6.000 persones convocades per l'ANC, Arran i els CDR s'hi han instal·lat per evitar-ho.

La concentració independentista ha omplert la plaça Sant Jaume. Un grup s'ha traslladat primer a Via Laietana i després a Canaletes, i ha arribat fins a la plaça Catalunya, on ha acabat la manifestació de l'associació policial. Allà s'han trobat i és on s'han vist els moments de més tensió.

 

La tensió ha començat pel llançament massiu de pintura en pols

Desenes d'independentistes han ocupat la Via Laietana a l'altura de la plaça de l'Àngel, on hi ha la parada Jaume I de metro, amb la intenció de contrarestar l'altra manifestació, convocada per l'associació policial Jusapol per homenatjar els agents que van participar en l'operatiu de l'1 d'octubre.

A quarts de dotze, un grup de manifestants han llançat pols de colors, que es fa servir en les festes "holi", contra els Mossos que estaven fent el cordó per contenir la marxa.

 

 

Hi ha hagut uns breus moments de tensió entre manifestants i agents.

 

Els concentrats independentistes també havien llançat avions de paper i han cridat consignes contra els Mossos després que s'ha registrat alguna empenta i cops de porra a l'altura del carrer de Jaume I.

Poc després del migdia, la manifestació de Jusapol ha començat a caminar en direcció a Urquinaona i la plaça de Catalunya. Una cinquantena d'independentistes els han escridassat al carrer de Fontanella, però l'aldarull no ha anat a més per la presència de diverses dotacions dels Mossos.

 

La pel·lícula d'una tensió creixent

A dos quarts de dues, les manifestacions han coincidit a la plaça de Catalunya, separades per un cordó policial.

Passades les dues del migida, quan s'ha acabat l'acte de la policia espanyola, un grup d'independentistes han trencat el cordó policial i s'han generat moments de tensió.

 

Al final de la manifestació, alguns grups de manifestants s'han arribat a tocar i s'han pogut veure algunes agressions, com la d'aquest noi amb una bandera estelada a un participant a la manifestació de Jusapol.

 

 

A la cantonada de la ronda de Sant Pere amb el passeig de Gràcia, els Mossos han acorralat alguns manifestants en una bastida d'un edifici en obres i els han donat cops a mesura que n'anaven sortint.

 

Enfrontament a Canaletes

A Canaletes, passada la una del migdia, hi ha hagut una càrrega per evitar que els CDR arribessin a la plaça de Catalunya

 

Un grup de manifestants convocats pels CDR s'han dirigit a la plaça de Catalunya, cap on també anaven els manifestants de la policia.

 

Els Mossos han demanat a Bombers per la República, que eren entre els manifestants, que mediessin per evitar càrregues a Canaletes i han fet un cordó davant la primera línia policial.

 

Tot i el cordó policial, un grup d'independentistes i antifeixistes han aconseguit entrar a la plaça de Catalunya quan s'ha acabat l'acte de Jusapol.

 

Actuació dels Mossos

Els Mossos han informat que hi ha hagut diversos atacs directes contra la línia policial i llançaments d'objectes i ous als efectius i vehicles policials desplegats a l'altura de la plaça de l'Àngel.

 

 

Segons la informació de la policia catalana, s'ha avisat en reiterades ocasions per megafonia que es respectés el cordó policial, sense que els participants fessin cas de les indicacions, i agents de la Brimo han actuat per recuperar l'espai perdut.

 

 

La CUP i Arran critiquen l'actuació dels Mossos

La portaveu d'Arran, Ariadna Roca, ha denunciat que "policia feixista" s'ha manifestat per homenatjar persones que "van venir a rebentar-nos el cap l'any passat". A més, ha retret l'actuació dels Mossos, que, segons ha apuntat, han "escortat" els agents de la policia espanyola que es manifesten, han requisat material i "han identificat persones de manera aleatòria"

Per la seva banda, el diputat de la CUP Vidal Aragonés ha defensat que no és acceptable que algú es pugui manifestar "per recordar que va exercir la violència i va pretendre exercir la humiliació".

 

 

Els CDR també demanen la dimissió del president Torra i el conseller Buch. Aseguren que la història els dirà "traïdors".


A la tarda hi ha hagut una concentració davant la comissaria de les Corts de Barcelona per protestar contra les detencions.


El PP demana la dimissió de Buch

El PP ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, per la seva "irresponsabilitat i la seva incapacitat" per evitar els incidents i les "agressions" per part de "radicals independentistes" contra els Mossos i els participants en la manifestació convocada per Jusapol.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OPolicia Nacional
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut