Roma

Bossi dimiteix com a líder de la Lliga Nord i és nomenat president del partit

L'exministre de les Reformes per al Federalisme d'Itàlia Umberto Bossi ha dimitit com a secretari federal de l'independentista partit italià Lliga Nord, soci de govern del dimissionari Silvio Berlusconi fins al passat novembre. Segons informen els mitjans italians, en una reunió de la cúpula del partit a Milà, Bossi ha presentat la dimissió després de l'escàndol per la suposada apropiació indeguda i estafa agreujada en perjudici de l'Estat per part del fins ara tresorer de la Lliga Nord, Francesco Belsito.

Actualitzat
"Dimiteixo pel bé del moviment i dels militants. La prioritat és el bé de la Lliga i seguir amb la batalla", ha dit Bossi davant la cúpula del seu partit, segons ha explicat Matteo Salvini, regidor de Milà de la Lliga Nord, a l'emissora del partit, Ràdio Padània.

Després de presentar la dimissió com a secretari, el Consell Federal de la Lliga Nord ha nomenat Bossi president del partit, un càrrec honorífic que li farà intervenir entre les diferents faccions de la formació, i ha designat Stefano Stefani nou tresorer, en substitució de l'investigat Fracesco Belsito.

L'exministre de Simplificació Normativa, Roberto Calderoli; d'Interior, Roberto Maroni, i la diputada del Vèneto Manuela dal Lago passaran ara a liderar el partit en una mena de triumvirat fins que se celebri un pròxim congrés federal extraordinari.

La dimissió ha tingut lloc després de la filtració als mitjans de l'existència d'una escolta telefònica en la qual es parla del suposat diner "negre" que Bossi va donar fa temps a la formació i que els investigadors creuen que pot tenir diversos orígens, des de comissions il·legals a corrupció. En les intercepcions telefòniques se sent també com la responsable administrativa de la Lliga Nord, Nadia Dagrada, tranquil·litza Belsito sobre la forma en què pot "justificar els diners" suposadament rebuts per Calderoli.

Segons els investigadors, de la caixa de la Lliga Nord van sortir diners per als estudis universitaris, cotxes de luxe i l'advocat de dos dels fills de Bossi, Renzo i Riccardo. Dimarts passat la policia italiana va registrar la seu de la Lliga Nord a Milà en el marc de la investigació contra Belsito, en la qual, de moment, no hi figura cap membre de la família Bossi.

En l'ordre de registre de les oficines, les autoritats judicials assenyalaven que Belsito va desviar suposadament fons públics "per sufragar els costos de la família" de Bossi, líder del partit des de la seva creació el 1991 i un dels grans aliats polítics amb els quals ha comptat Berlusconi en la seva carrera.

El suposat delicte d'apropiació indeguda pel qual s'investiga el fins ara tresorer es refereix als diners que va poder sostreure de la caixa de la Lliga Nord, mentre que el d'estafa a l'Estat arriba pels fons que van poder percebre de manera il·lícita en concepte de finançament als partits.

Del sumari de la investigació emergeix que Renzo Bossi i la seva nòvia Silvia Baldo es van emportar de les oficines de la Lliga Nord documents que es creu que poden pertànyer a les obres de reestructuració de la casa familiar que van poder pagar amb diners del partit i que el fill del polític assegura que són només papers privats del seu compte bancari.

Les investigacions, que han estat coordinades per la Fiscalia de Milà, juntament amb la de Nàpols i Reggio Calàbria, van començar a partir d'una sèrie de moviments financers a l'estranger, que van desembocar en inversions sospitoses de fons electorals de la Lliga a Tanzània i Xipre, entre altres llocs. Els fiscals sospiten que els actes il·lícits de Belsito van tenir lloc fins i tot quan ocupava el càrrec de subsecretari de la Simplificació Normativa en l'anterior govern, durant el qual Bossi va defensar sempre la transparència davant els escàndols de la formació del seu soci Berlusconi.
Anar al contingut