Bosc Verd denuncia que Grup Ametller Origen vol construir un Agroparc de 121 hectàrees en una zona protegida del Penedès

Bosc Verd denuncia que Grup Ametller Origen vol construir un Agroparc de 121 hectàrees en una zona protegida del Penedès

Bosc Verd denuncia que Grup Ametller Origen vol construir un Agroparc de 121 hectàrees en una zona protegida del Penedès

ACN Gelida.-L'entitat ecologista Bosc Verd ha denunciat públicament aquest dilluns que Grup Ametller Origen vol construir un Agroparc de 121 hectàrees en una zona protegida situada a cavall de Gelida i Sant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès). L'associació ha lamentat que el projecte està planificat en una zona que actua de connector entre Montserrat i l'Ordal, motiu pel qual ha advertit que tindrà un "fort impacte ambiental". Bosc Verd ha acusat l'empresa de voler crear un "parc temàtic", ja que asseguren que s'hi contempla una gran zona industrial, amb granges, hivernacles, aparcaments i un hotel. Per la seva part, Grup Ametller Origen ha defensat a l'ACN que l'Agroparc està dissenyat com a "punta de llança d'una nova manera d'entendre l'alimentació sense residus químics".

Bosc Verd ha avançat que l'Agroparc projectat per Grup Ametller Origen en terrenys no urbanitzables engloba una zona industrial d'elaboració de productes alimentaris; granges de cabres, gallines i vaques; cultius de vinya, oliveres, cereals, fruites i verdures; una depuradora; una bassa d'aigua i dues plantes de compostatge i tractament de residus. Al mateix temps, segons la informació basada en dades de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona, el projecte també inclou bodegues de vins i caves, una cerveseria, un museu, una agrobotiga i els serveis centrals d'Ametller Origen.L'entitat ecologista ha remarcat que la zona on es planifica aquest Agroparc està protegida pels planejaments urbanístics de Gelida i Sant Llorenç, pel Pla Director Territorial de l'Alt Penedès, pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona, per la Carta del Paisatge de l'Alt Penedès i pel Catàleg del paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona. "Si els espais estan protegits, és per algun motiu", ha apuntat el portaveu, Jordi Asensi, recordant que la zona uneix el PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) de Montserrat amb el PEIN de les Muntanyes de l'Ordal.Segons ha exposat Bosc Verd, de les 121 hectàrees afectades, el 76% corresponen ara a sòl agrícola, el 13,6% són de protecció fluvial, mentre que el 6,6% són de protecció forestal. La resta del sòl forma part del sistema viari i hidràulic-hídric. Jordi Asensi ha lamentat que la companyia agroalimentària vulgui edificar en un espai "verge".Al mateix temps, Bosc Verd ha assegurat que Ametller Origen preveu que l'Agroparc estigui en marxa d'aquí a un període aproximat de cinc anys, amb l'estimació d'acollir 700 treballadors i rebre 200.000 visitants anuals. Sobre aquesta qüestió, l'entitat ha advertit que la carretera BV-2249, que connecta Gelida amb Sant Llorenç, no està adequada per absorbir el volum de trànsit que comportarà la nova activitat. "Les zones industrials han d'anar a polígons ja existents a la comarca, ja que molts d'ells no estan ocupats al 100%", han demanat.El col¿lectiu ecologista ha assegurat que presentarà al¿legacions per frenar l'avantprojecte que Grup Ametller Origen ha presentat a la Generalitat, qui ha de donar el vistiplau per fer Pla Especial necessari per fer les obres. En aquest sentit, Bosc Verd vol liderar una plataforma ciutadana que defensi la preservació de l'espai per evitar la construcció de la nova àrea industrial, agrícola i d'oci.Mentrestant, Grup Ametller Origen ha defensat el projecte assegurant que serà un referent en les seves polítiques de comunicació per tal de promoure l'alimentació lliure de residus químics. En aquest sentit, fonts de la companyia han afirmat a l'ACN que tots els cultius representats i transformats al nou Agroparc "compliran el protocol de 'residu 0'", de manera que es garanteix la no utilització de productes químics. Al mateix temps, Grup Ametller ha destacat que l'hotel rural planificat oferirà la possibilitat de "viure de més a prop l'experiència" entorn l'alimentació saludable.