Mossos inspeccionant una furgoneta
Mossos inspeccionant una furgoneta (ACN)
Girona

Baixen un 20% els robatoris de coure i ferralla a les comarques gironines durant l'últim mig any

Els mossos detenen 119 lladres i detecten l'entrada de nous delinqüents que volen fer d'aquest 'negoci' el seu modus vivendi

RedaccióActualitzat
Els robatoris de coure i ferralla a les comarques gironines s'han reduït un 20% en el darrer mig any. Tot i això, la crisi i l'alt preu al què es paga el metall al mercat negre encara fan que el degoteig de casos sigui constant. Sense anar més lluny, entre abril i setembre se n'han comptabilitzat 504. La gran majoria dels robatoris es produeixen a l'interior de deixalleries i patis d'empreses. Camuflats en la foscor de la nit, els lladres arriben amb una furgoneta, salten la tanca i arrepleguen tot el metall que poden. Els Mossos d'Esquadra ja han detingut 119 lladres aquest 2012 i detecten com, cada cop més, hi ha nous delinqüents que decideixen fer d'aquest 'negoci' el seu particular modus vivendi.

Aquest dijous a la matinada, els mossos van enxampar quatre lladres -un d'ells, menor d'edat- robant ferralla a la deixalleria de Girona. Els delinqüents van trencar la tanca i van carregar tot el que van poder a dins d'una furgoneta.

Quan els van sorprendre, ja s'havien emportat quatre banyeres, quatre extractors de cuina industrial, un moble d'acer inoxidable, un microones i nombrosos trossos de ferro. Els agents els van detenir per un delicte de robatori amb força.

Aquest és només un dels casos que, gairebé a diari, es repeteixen arreu de les comarques gironines. Ara, els lladres de coure i metalls ja no tenen tant com a objectiu les xarxes elèctriques i línies de telèfons. Solen escollir deixalleries o empreses i, aprofitant la nit, hi entren per arreplegar tot allò de metall que s'amuntega als patis.

El cap de la Regió Policial, el comissari Joaquim Belenguer, explica que hi ha hagut un canvi en la tipologia dels delinqüents. D'ençà que es va aconseguir posar fi a les bandes organitzades (que deixaven poblacions senceres sense telèfon durant dies) ara els agents es troben amb lladres "més locals, que solen fer aquests robatoris i furts per supervivència, d'una manera casolana", concreta Belenguer.

Saltar tanques

"Són lladres que es dediquen a saltar tanques i que, amb l'ajuda de furgonetes, s'emporten allò que troben a l'aire lliure", indica Joaquim Belenguer. I hi afegeix: "Per això, ara, un percentatge important dels robatoris tenen lloc als patis d'aquelles empreses on s'apilona coure i metall".

En paral·lel, els Mossos d'Esquadra també han detectat un altre fenomen en relació amb aquest tipus de robatoris i furts. Cada vegada són més aquells petits delinqüents que, empesos per la precarietat econòmica, veuen en aquestes rapinyes una sortida fàcil. Sobretot, tenint en compte el preu al qual es paguen aquests metalls al mercat negre.

Per això, els mossos han intensificat els controls a peu de carretera per interceptar les furgonetes carregades amb material robat. Durant aquest 2012, se n'han fet ja més de 3.000, durant els quals s'han registrat 2.035 vehicles sospitosos i s'han detingut 119 lladres.

En paral·lel, a més, els agents també inspeccionen deixalleries i demanen als ferrovellers el registre de totes les partides de metall que els entren, per evitar que n'hi pugui haver de robat. Aquest any, a les comarques gironines, els Mossos d'Esquadra han fet 82 d'aquests registres.

La pressió policial, efectiva

La pressió policial exercida durant els darrers mesos s'ha revelat efectiva i, a les comarques gironines, s'ha aconseguit fer baixar el número de robatoris i furts de coure i metall. Tot i que el degoteig de casos és constant el cert és que, d'un any per l'altre, s'han reduït en un 20%.

Entre abril i setembre del 2011, es van detectar 633 robatoris i furts de coure i metall arreu de la demarcació. Durant el mateix període del 2012, el número de casos ha davallat fins als 504 (dels quals, 255 han estat furts i la resta, robatoris amb força).

El comissari Joaquim Belenguer assegura que la lluita contra aquests robatoris continuarà essent una de les prioritats del cos a la demarcació. "Els controls i el patrullatge dirigit, que fan tant mossos com policies locals, és la millor arma per combatre el fenomen", conclou.

Anar al contingut