Artadi, decebuda sobre la reunió bilateral: "No portaven la feina feta"

Segons Artadi, el govern espanyol es va limitar a rebre les propostes i emplaçar-los al setembre

Actualitzat

La portaveu del govern, Elsa Artadi, ha dit que "no portaven la feina feta" i qualificat de decebedora, aquest matí, en declaracions a Catalunya Ràdio, la reunió de la comissió bilateral d'ahir amb l'Estat. No es va arribar a cap acord en concret i les dues parts van tornar a constatar les diferències sobre els presos i el dret a l'autodeterminació.

Artadi retreu al PSOE que es limités a rebre les propostes i a emplaçar-los a reunions tècniques al setembre. Artadi ha afegit que no poden fer veure que no saben res quan han estat fent política sobre aquests temes, sobretot el PSC al Parlament.

"Va ser decebedor que no es pogués anar més enllà tant en el que és en el conflicte polític central com son els àmbits sectorials. Nosaltres veníem amb molta feina feta des de tots els departaments de la Generalitat i es van limitar a recepcionar. (...) Jo ja ho entenc que han arribat ara al govern però entenc que han estat fent política fins ara, el PSC ha estat al Parlament recolzant aquestes iniciatives impost de pisos buits, llei per l'emergència habitacional i el que no pot ser és que no tinguin cap opinió i ja ens ho mirarem."

 

"Nosaltres portàvem molt treballat i haguéssim estat disposats a discutir alguns d'ells a la reunió i ens van limitar a prendre nota i emplaçar-nos al setembre. Hem quedat que aquests dies tancaríem les dates i intercanviaríem documents a finals d'agost però no portaven la feina feta."

Artadi ha admès que un canvi positiu de la reunió va ser haver pogut "parlar amb franquesa" però la decepció va ser "a nivell polític i nivell sectoral".

Sense avanços sectorials

Sobre els temes sectorials més concrets és on Artadi s'ha mostrat més decebuda, sobretot en els temes més urgents com l'emergència habitacional.

"No pot ser que en algunes coses com per exemple l'habitatge no sàpiguen quina opinió tenen. Hi ha temes que s'han derivat a comissions tècniques però el més normal és que els temes més importants i urgents s'haguessin portat més treballats".

"Un projecte cap a Catalunya com a concepte no va aparèixer."

 

Dret a l'auodeterminació

Artadi ha explicat que sobre el dret a l'autodeterminació que la Generalitat van proposar crear un nou espai de treball amb experts i tècnics, després que el govern els va dir que la reunió bilateral no era el marc per parlar-ne.

"Deien que no podia sorgir això d'una Bilateral". "Nosaltres els hi vam dir que creessin altre espai, doncs. Que per a nosaltres això és el de menys."

"Hi ha la sensació que no estan molt segurs del que estan dient. Perquè si estàs segur, quin problema tens amb dialogar? Quina por tenen?"

Artadi ha qualificat la resposta que els van donar de burocràtica, i ha explicat que estan disposats a explorar el que permet l'actual marc constitucional que recull les consultes i el dret internacional: "Dintre de la Constitució hi cap molta cosa i demanem que es treballi."

Persecució i normalitat

Pel que fa als presos i a la persecució judicial, Artadi ha destacat "la quantitat de casos oberts contra el moviment independentista, contra els exmembres del govern que són a la presó o exiliats, i també contra els funcionaris d'alts càrrecs de la Generalitat que ara estan investigats". Artadi considera que el concepte de normalitat és molt diferent i no només s'hi arriba treballant les qüestions sectorials.

"Nosaltres vam expressar que el govern orienta la política criminal del ministeri fiscal i entenem que hi ha marge des de l'advocacia de l'Estat i de la Fiscalia. En aquest aspecte són extremadament prudents i es queden en el discurs que va fer la ministra."

Referèndum

La portaveu del govern també ha avisat que la convocatòria d'un referèndum pactat és "una possibilitat" però que si no s'hi pot acordar "el que haurà de comptar és el de l'1-O", i ha recordat que el Govern "no descarta res, ni la desobediència ni la unilateralitat tampoc".

"Entenem que aquest camí és el millor per a tothom i entenem que és el que té més ampli consens, així ho diuen enquesta rere enquesta, la majoria dels catalans quan se'ns diu "necessiteu amplis consensos" d'acord, el 80% de la gent vol que es voti. D'acord, endavant."

Amb tot, ha dit que confien en la "via del diàleg i la negociació", però sí que ha volgut avisar el govern espanyol.

"Si el comportament del PSOE és igual que el del PP no hi ha res que justifiqui donar suport a Pedro Sánchez si el comportament és el mateix que el de Mariano Rajoy."

Per últim, Artadi sobre el Consell de la República ha assegurat que tot el que depengui de Carles Puigdemont a Waterloo no rebrà ni un sol euro de la Generalitat. "Això no ho paga el govern, és un ens privat. Està pensat estrictament dins el marc del dret privat i a Bèlgica", ha dit.

 

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut