Iemen

Arriba a Madrid l'avió amb les despulles dels set turistes catalans i bascos morts en l'atemptat del Iemen

Aquest matí ha aterrat a la base de Torrejón de Ardoz l'avió que trasllada les víctimes de l'atemptat al Iemen. L'aparell medicalitzat transportava també els ferits, tret d'una turista basca que està en estat més greu i que continuarà hospitalitzada a Sanà, sota l'atenció de l'equip mèdic espanyol. Només aterrar, un equip mèdic ha pujat a l'aparell i ha fet una revisió als ferits. Després, ja hi han pogut pujar els familiars. D'aquí a una estona, els ferits aniran a l'Hospital de la Defensa, mentre que els fèretres aniran a l'Institut Anàtomic Forense. A Madrid, els familiars de les víctimes esperaven l'arribada de l'avió. Una delegació de la Generalitat, encapçalada pel conseller de la vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, els ha acompanyat.

Actualitzat

L'avió amb les restes dels set turistes morts han arribat a la base aèria de Torrejón de Ardoz a un quart de vuit del matí. A l'aparell també hi viatjaven cinc dels sis espanyols que van resultar ferits en l'atemptat, acompanyats pel ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Joan Clos, el secretari d'Estat d'Afers Estrangers, Bernardino León, i representants del Govern Basc i la Generalitat, que ahir van marxar cap al Iemen per coordinar la repatriació dels cadàvers i les víctimes.

A Torrejón de Ardoz esperaven familiars de les víctimes, la delegació de la Generalitat encapçalada per Carod, i el ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos. Només aterrar, un equip mèdic ha pujat a l'aparell hi ha fet una revisió als ferits. Després, ja hi han pogut pujar els familiars.

D'aquí a una estona, els ferits aniran a l'Hospital de la Defensa, mentre que els fèretres aniran a l'Institut Anàtomic Forense. Finalment, tornaran a Catalunya i al País Basc, acompanyats dels seus familiars.

Les famílies han passat la nit en un hotel de Madrid, on han estat ateses per personal mèdic del Ministeri de l'Interior i de la Creu Roja. La Generalitat ja ha demanat per a les víctimes els mateixos ajuts que es preveuen per als atacs terroristes comesos en territori espanyol.

La víctima que no ha partit cap a Madrid amb l'avió medicalitzat és María Asunción Vitorica Arbaiza. Es tracta de la ferida més greu que s'ha quedat al Iemen juntament amb una amiga seva que està fora de perill, que li farà companyia. De fet, els metges espanyols desplaçats a Sanà ja havien avançat que tenia un quadre clínic que en dificultava el trasllat a Espanya. I és que està ingressada a la unitat de cures intensives i el trasllat s'hagués hagut de fer amb respiració assistida. Amb tot, el metge que l'atén ha manifestat que la pacient ha experimentat una millora després de ser intervinguda quirúrgicament de l'edema cerebral causat per la metralla del cotxe bomba.

El ministre Joan Clos, que ha estat l'encarregat de coordinar el procés de repatriació, ha negat rotundament que el blanc dels atacs fossin els turistes espanyols i ha afegit que el que pretenien els terroristes era "danyar la imatge del Iemen a l'exterior", segons li ha confirmat el mateix govern iemenita. La roda de premsa improvisada ha arribat després que testimonis presencials hagin apuntat que el terrorista s'havia interessat per l'origen dels visitants.

Segons aquests testimonis, el suïcida va preguntar als habitants de la zona si sabien qui eren els que visitaven el temple de Mahrma Balquis, i li van dir que turistes occidentals. En obtenir aquesta informació, l'autor de l'atemptat se'n va anar, va tornar quan els turistes havien agafat els cotxes per retornar de l'excursió i va empotrar el seu vehicle contra el comboi, la qual cosa va provocar la matança.

Per la seva part, el president del Iemen es va comprometre, durant una roda de premsa a Sanà, a llançar una "guerra sense quarter contra els terroristes". A més, va afirmar que l'autor físic de l'atemptat suïcida "no era iemenita". "Les primeres investigacions mostren que el terrorista era d'un altre país àrab", ha manifestat. 

L'atemptat que ha deixat set turistes espanyols morts al Iemen va tenir lloc a Marib, una població situada a uns 150 quilòmetres a l'est de Sanà. Eren dos quarts de cinc de la tarda, hora d'aquí, quan un cotxe bomba es va encastar contra la caravana turística que acabava de visitar el temple de la reina de Saba. Els visitants formaven part d'una comitiva de quatre cotxes que encapçalaven i tancaven vehicles de seguretat del Iemen, segons va confirmar el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol. En l'atemptat també van morir dos iemenites que conduïen el vehicle amb els turistes i el mateix terrorista suïcida.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut