Barcelona

Arrenca el període de preinscripció escolar per al curs que ve

Des d'aquest dimarts i fins al 4 d'abril es pot fer la preinscripció escolar per al curs que ve. Aquest any l'oferta en l'educació de 3 a 16 anys s'ha incrementat en 25.000 places més respecte a l'any passat, fins a les 991.000. Les famílies que ho vulguin també podran saber a través de SMS si als seus fills se'ls ha assignat el centre que volien. La preinscripció per al Batxillerat i els cicles formatius es farà al maig. El Departament lluita contra els casos fraudulents que es van detectant, amb els quals els pares intenten assegurar-se l'entrada en una escola determinada o bé evitar-ne d'altres, com ara centres amb molts alumnes estrangers.

Actualitzat
Les escoles catalanes disposaran el curs vinent de 25.138 places més que ara per a alumnes d'Infantil, Primària i Secundària, cosa que elevarà el total de places a 991.000. Fins al 4 d'abril els pares poden fer preinscripció escolar per a alumnes d'entre 3 i 16 anys de cara al curs vinent, un procés de preinscripció que no inclou gaires novetats pel que fa al sistema d'assignació de places escolars.

La preinscripció escolar és especialment important per als més petits, per als alumnes que entren per pirmera vegada a l'escola. Per a ells, aquest any, hi ha disponibles més de 83.000 places, 2.000 més que l'any anterior, una xifra que és suficient per atendre la demanda.

Sistema per punts

El procés es basa a un sistema de punts que té en compte criteris com per exemple tenir un germà al centre o que un dels pares hi treballi, que són els que més pesen. La proximitat també puntua molt, mentre que ser una família nombrosa o que el nen tingui una malaltia digestiva o sigui celíac són característiques que es tenen en compte en cas d'empat.

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el secretari de Polítiques Educatives del Departament d'Educació, Francesc Colomer, ha explicat que la immensa majoria d'alumnes es podran inscriure al centre que demanen en primera opció. El percentatge apuntat per Colomer és superior al 90%, i espera que enguany es repeteixin les xifres d'anys anteriors i que només el 8% o el 9% d'alumnes no puguin accedir a l'escola triada.

Picaresca o frau

Francesc Colomer també ha destacat la lluita contra la picaresca que es porta a terme des de la Conselleria. Més enllà dels típics empadronaments irregulars, la trampa més utilitzada, el secretari de Polítiques Educatives ha explicat que el Departament lluita contra els casos fraudulents que es van detectant, amb els quals els pares intenten assegurar-se l'entrada en una escola determinada o bé evitar-ne d'altres, com ara centres amb molts alumnes estrangers.

En aquest sentit, ha explicat que a partir d'ara s'intentarà controlar els contractes laborals al centre que alguns pares presenten per guanyar punts addicionals, i es demanarà que siguin d'un mínim de deu hores setmanals. Això, després que un jutjat està investigant si una escola de Premià de Dalt va cometre frau en contractar onze pares, uns contractes que van suposar punts extra per als fills. La direcció nega el frau, però admet que s'ha aprofitat d'un buit legal.

En l'última matriculació, el Síndic de Greuges va rebre 19 queixes per presumptes irregularitats en la preinscripció escolar, però afirma que la tendència va a l'alça. És per això que ha instat la Conselleria d'Educació a incrementar els controls, ja que, si bé aquest tipus d'irregularitats no són quantitativament importants, segons el Síndic, ni el Departament ni alguns ajuntaments fan tot el que podrien per perseguir-les.

El procés de preinscripció, per SMS

El procés de preinscripcions incorpora aquest any una novetat: les famílies podran rebre un SMS per confirmar que la sol·licitud de matrícula està en tràmit, a més de la puntuació que han obtingut per accedir a l'escola. Al final del procés rebran un altre missatge per informar-los del centre que finalment se'ls ha assignat.

La preinscripció per al Batxillerat i els cicles formatius es farà al maig. Tota la informació sobre la preinscripció es pot trobar a les mateixes escoles, a les oficines municipals d'escolarització, trucant al 012 o bé al web del Departament d'Educació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut