L'home va treballar més de 40 anys de mecànic al metro (ACN/Albert Segura)

Amiant al metro de Barcelona: primera incapacitat permanent d'un treballador

La sentència reconeix que l'amiant li va provocar l'afectació pulmonar després de més de 40 anys de fer de mecànic torner als tallers de Vilapicina

RedaccióActualitzat

Primera incapacitat permanent total declarada per un jutjat a un treballador del metro de Barcelona per l'exposició a l'amiant.

Es tracta de Rafael Rubio Almansa, jubilat l'abril del 2020 després de més de 40 anys de treballar de mecànic torner als tallers de reparació i manteniment del metro ubicats a Vilapicina.

El març del 2019, encara en actiu en aquell moment, va ser el primer a denunciar l'asbestosi que patia, és a dir, la malaltia pulmonar crònica causada per la inhalació de fibres d'asbest o amiant.

Ho va fer en una roda de premsa oferta al despatx del Col·lectiu Ronda acompanyat pels integrants del Comitè d'Empresa, que van reiterar les seves crítiques cap a la direcció de l'empresa municipal per negar l'existència de casos d'afectacions greus sobre la salut entre la plantilla.

De fet, en aquell moment, TMB va negar l'asbestosi del treballador i va afirmar que els informes mèdics encarregats per l'empresa municipal reduïen l'afectació d'Almansa a l'existència "d'alteracions pleurals".

Ara, en una sentència del jutjat social número 4 de Barcelona d'aquest febrer, la magistrada considera acreditada l'existència de l'asbestosi derivada de l'activitat professional i, en conseqüència, li reconeix la incapacitat permanent total.

 

Presència d'amiant detectada des del 1988

La resolució judicial recorda que una avaluació l'any 1988 ja va detectar presència d'amiant als tallers de Vilapicina. I que l'any 1990 també es va determinar que hi havia partícules d'amiant en l'aire, especialment als túnels i conductes de ventilació, fruit del desgast de les antigues sabates de fre, pintura i altres components mecànics dels combois.

La sentència també recull que no va ser fins a l'any 2018 que Metro de Barcelona va implantar "un pla d'intervenció per eliminar l'amiant en estructures" i que es va intensificar la vigilància de la salut de la plantilla.

TMB estudia presentar recurs

Tot i que la sentència recull que el treballador ha tingut antecedents d'exposició crònica a l'amiant i que la seva és una malaltia professional, TMB ha emès un comunicat en què reitera la posició d'anys anteriors, i al·leguen que "la sentència no determina que la malaltia estigui causada per l'amiant".

Recorden, alhora, que l'amiant és present en gran nombre d'edificacions i infraestructures a tot Espanya i arreu del món. I que fa més de 30 anys, expliquen, que estan desenvolupant un pla per retirar tot l'amiant del metro de Barcelona.

En aquest sentit, concreten que actualment el 87% de l'amiant en instal·lacions de metro ha estat retirat o tractat.

I que, pel que fa als trens, quan acabin d'entrar en servei els nous trens de les sèries 7.000 i 8.000 a les Línies 1 i 3 durant aquest any 2024, quedaran ja retirats tots els combois amb amiant.

Reiteren que actualment "no hi ha cap treballador exposat a l'amiant ni cap risc per a treballadors ni usuaris".
 

La mort d'un treballador, atribuïda a l'amiant

El juliol de 2022, una altra sentència va reconèixer per primera vegada que la mort d'un treballador del metro s'havia produït per l'exposició al seu lloc de treball a l'amiant.

La resolució, confirmada el maig de l'any passat pel TSJC, va recollir que l'origen del mesotelioma, un càncer molt agressiu, li va provocar la mort el 2019 per haver estat en contacte amb l'amiant més de vint anys.

L'home era auxiliar tècnic de manteniment i reparació de sistemes elèctrics, i estava adscrit a la unitat del sistema digital de dades. La sentència va considerar acreditat que l'exposició a l'amiant, present tant als combois com sobretot als túnels, va ser la responsable de la mort del treballador.

ARXIVAT A:
Amiant
Anar al contingut