Periodistes alliberats a Síria
Periodistes alliberats a Síria
Damasc

Alliberats els tres periodistes espanyols desapareguts fa gairebé un any a Síria

Antonio Pampliega, José Manuel López i Ángel Sastre estaven segrestats a Alep, al nord de Síria, des del juliol de l'any passat

RedaccióActualitzat

Els periodistes espanyols Antonio Pampliega, José Manuel López i Ángel Sastre, que estaven segrestats a Alep, al nord de Síria, des del juliol de l'any passat, han estat alliberats, segons fonts de l'executiu.

Les mateixes fonts han informat que els periodistes han estat alliberats fa poques hores i que la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha contactat aquesta mateixa tarda amb ells.

Així mateix, apunten que el seu alliberament ha estat possible gràcies "a la feina de molts servidors públics i la col·laboració de països aliats i amics", principalment, en la fase final, des de Turquia i Qatar.

Aquestes mateixes fonts han assenyalat que els tres reporters es troben en aquest moment a Turquia i està previst que demà arribin a Espanya, a la base aèria de Torrejón de Ardoz, a Madrid.

Quan van desaparèixer

Tots tres eren periodistes "freelance". Se'ls va perdre la pista l'12 de juliol del 2015, unes hores després d'haver entrat a Síria procedents de Turquia. Des del principi, les famílies dels tres periodistes demanaven respecte i discreció i inicialment el Ministeri va mantenir oberta la possibilitat que només estiguessin retinguts.

Durant el segrest, el Centre Nacional d'Intel·ligència els ha tingut localitzats i en diverses ocasions ha exigit als seus segrestadors que els oferís el que s'anomena "proves de vida", és a dir, garanties de què els ostatges estaven vius quan els serveis secrets no podien comprovar aquest extrem directament.

El guia que anava amb ells, Ajjan, va ser capturat al mateix temps, però el van deixar lliure 20 dies després del segrest.

Ángel Sastre, un expert en l'Amèrica Llatina

Ángel Sastre, periodista extremeny, feia sis anys que recorria l'Amèrica Llatina treballant com a "freelance" per a televisions, diaris i ràdios nacionals. Aquesta era la segona vegada que viatjava a Síria per retratar el conflicte.

El 2010, Sastre va rebre el Premi Larra de l'Associació de la Premsa de Madrid per a periodistes de menys de 30 anys.

Antonio Pampliega, un periodista madrileny especialitzat en zones de conflicte

Antonio Pampliega treballava en zones de conflicte des del 2008. L'última vegada que la seva família hi va tenir contacte va ser el diumenge 19 de juliol del 2015 des d'Alep.

El maig del 2015, el periodista madrileny va rebre el premi de la bona premsa a la millor sèrie de reportatges per la seva feina a Alep per a "El Mundo" i va ser finalista en la categoria de reportatges per "Els nens perduts d'Alep", publicat a "El País."

Antonio Pampliega va ser un dels primers professionals d'accedir al país després de l'inici del conflicte, el 2011. A banda de Síria, havia estat a l'Iraq, el Líban, el Pakistan, Egipte, l'Afganistan, Haití i el Sudan del Sud.

José Manuel López, un fotoperiodista que ha cobert més de seixanta països

El fotoperiodista lleonès José Manuel López ha documentat la realitat a més de seixanta països, entre els quals hi ha l'Afganistan, l'Iraq, l'Iran, Kosovo i la República Democràtica del Congo.

Va estudiar fotografia a l'Escola d'Arts d'Oviedo i va treballar com a fotògraf durant onze anys al diari "La Crónica de León", fins al 2009, quan es va fer "freelance". Les seves imatges han estat publicades en mitjans com "L'Espresso", "Le Monde", "Tiempo", "La Vanguardia", "El Mundo" i se n'han fet exposicions tant individuals com col·lectives.

La seva feina ha estat destacada amb la medalla d'or en la categoria de Premsa del "Px3 Prix" de Fotografia de París. També té un tercer premi dels Internacional Photography Awards (IPA) l'any 2012 i un segon Premi Foto de l'Any d'Unicef el 2011, any en què també va ser reconegut en els ANI-Pix Palace, Visa Pour L'Image de Perpinyà.

Anar al contingut