Una sala de cinema plena
Una sala de cinema plena
Madrid

Acord per reduir l'IVA al cinema

El Ministeri de Cultura fa públic el consens aconseguit en la reunió d'avui de la Comissió del cinema per un nou marc de finançament. L'acord preveu reduir l'IVA del cinema i augmentar el percentatge d'incentius fiscals, almenys al 25%; això són set punts més que fins ara. L'informe s'aplicarà tan bon punt ho aprovi el govern de Mariano Rajoy.

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Cultura fa públic el consens aconseguit en la reunió de la Comissió del cinema per un nou marc del finançament pel sector. L'acord preveu reduir l'IVA del cinema, que aquest any ha passat del 8 al 21%, i augmentar el percentatge d'incentius fiscals, almenys al 25%; això són set punts més que ara. Aquesta deducció no treu que també es podran demanar subvencions directes, un model d'ajudes públiques que perillava.

Pel que fa als incentius fiscals, s'implantaran "mecanismes de control perquè les inversions deixin rastre industrial a l'estat espanyol", com la realització d'un "test cultural i un topall màxim per projecte."

Aquest grup de treball, integrat per sectors de la indústria amb interessos molt diversos, fa un any que estudia fórmules que millorin el model actual.

Entre les conclusions de l'acord a la Comissió es demana que s'estableixi un sistema de "subvencions plural que garanteixi el suport a grans produccions i a propostes d'autor". També es reclama un "incentiu per la digitalització de les sales d'exhibició" i per "la projecció de pel·lícules en versió original".

El nou sistema d'ajudes també integrarà una "discriminació positiva" de cara als projecte dirigits, escrits i produïts per dones i pels equips on la participació sigui paritària d'homes i dones.

Els acords aconseguits els haurà d'aprovar definitivament el govern de Mariano Rajoy.

Anar al contingut