Madrid

Les universitats podran oferir graus de 3 anys que es complementaran amb màsters de 2 anys

El Consell de Ministres ha aprovat la reforma del sistema universitari per incorporar graus de tres anys més dos de màster

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat el decret d'ordenament d'estudis universitaris, que permetrà a les universitats oferir graus de tres anys i màsters de dos.

El decret dóna llibertat a les universitats perquè decideixin si les carreres s'han de fer en tres o en quatre anys. És a dir, cursar un grau de Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona es cursaria en tres anys, i el mateix títol a la Universitat de Barcelona, en quatre. Malgrat que en el cas català hi ha en marxa un període per consensuar durades.

En realitat, però, la tria va mes enllà, perquè el grau garantirà uns coneixements generals. L'especialització s'obtindrà fent màsters, que, si ara es feien en un any, amb la reforma es permet que passin a ser de dos anys.

Model europeu

L'objectiu del govern és acostar el model espanyol a la majoria de països europeus. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, sosté que d'aquesta manera el sistema universitari espanyol s'equipararà al dels països de l'entorn i defensa que es flexibilitzarà l'oferta acadèmica ja que els estudiants podran escollir entre graus de 140 a 280 crèdits, en comptes dels graus de 240 crèdits actuals.

La Generalitat també veu bé aquesta reforma, però no l'aplicarà fins al 2016. Totes les universitats públiques i privades catalanes han arribat a un acord per dedicar tot aquest 2015 a definir quines carreres es mantenen amb la durada actual, amb 4 cursos, i quines es retallen a 3 cursos.

Reforma confusa i cara?

La reforma universitària ha provocat el rebuig d'una part de la comunitat educativa, que considera que pot ser confusa per als futurs alumnes, perquè una mateixa titulació podrà tenir una durada diferent depenent de la universitat triada.

Els sindicats d'estudiants també critiquen aquesta flexibilització perquè diuen que la nova fórmula encarirà els estudis, ja que els alumnes hauran de pagar un curs més de màster.

El preu d'un curs de grau oscil·la entre els 1.500 i els 2.500 euros, mentre que un any de màster no baixa dels 3.000. Per aquest motiu, adverteixen que el nou sistema pot suposar un important obstacle per als joves amb menys recursos.

El ministre Wert, però, ha assegurat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la reforma suposarà un "estalvi important per a les famílies". El ministre argumenta que només el 20% dels estudiants fa un màster i que, per tant, només una petita part de la comunitat universitària veurà com li augmenten les despeses.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut