Rodrigo Rato sortint de l'Audiència Nacional, aquest dijous. (Foto: Reuters)
L'expresident del Fons Monetari Internacional sortint de l'Audiència Nacional, aquest dijous. (Foto: Reuters)
Madrid

El jutge acusa Rato i Blesa de "consentir, acceptar i propiciar" l'ús de targetes opaques

Fernando Andreu atribueix als dos expresidents de Caja Madrid un delicte d'administració deslleial

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu considera que els expresidents de Caja Madrid Rodrigo Rato i Miguel Blesa van "consentir, acceptar i propiciar" l'ús "indegut" dels fons d'aquesta entitat. El jutge assenyala que van fer servir les targetes opaques "en benefici propi". Així consta a la interlocutòria que Andreu ha fet pública aquest divendres, que estableix les fiances de 16 milions d'euros de fiança per a Blesa i de tres milions per a Rato, en el cas de les "targetes B" de Caja Madrid. La interlocutòria també diu que tots dos van "entregar" targetes de crèdit als directius de l'entitat.

Segons el jutge, no hi havia cap precepte estatutari ni cap disposició contractual pels quals "se sustenti l'existència, el lliurament i les operacions d'aquestes targetes". Andreu afegeix al seu escrit que tampoc hi va haver per part de Blesa o Rato "cap control o supervisió" sobre les despeses de les targetes. Tot plegat fa que aquesta conducta pugui ser constitutiva d'un "delicte continuat d'administració deslleial". El Codi Penal castiga aquest tipus de delicte amb penes de presó de sis mesos a quatre anys o la imposició d'una multa del triple del benefici obtingut.

A la interlocutòria, Fernando Andreu justifica les fiances que va imposar aquest dijous als dos expresidents -que tenen tres dies hàbils per dipositar els diners- per la "gravetat i complexitat" dels fets delictius que es persegueixen "i l'evidència que encara s'està lluny de tancar la instrucció".

Un total de 86 consellers de Caja Madrid van gastar amb les seves targetes opaques -durant el mandat de Miguel Blesa, entre el 1996 i el gener del 2010- una xifra global de 12,5 milions d'euros. Durant el mandat de Rato -entre el gener del 2010 i el desembre del 2011- els consellers es van gastar 2,6 milions.

Des del govern espanyol, Mariano Rajoy ha defensat que el govern ha actuat amb rapidesa i diligència sobre les targetes opaques de Caja Madrid. "El govern ha fet el que havia de fer", ha manifestat després de recordar que l'executiu va portar a terme una auditoria interna, van anar al FROB i després es van enviar una vintena d'operacions irregulars detectades opaques a la Fiscalia Anticorrupció. És més, ha dit que sense l'actuació del govern, "potser aquesta qüestió no seria coneguda".

 

Anar al contingut