Madrid

Bárcenas : "Rajoy coneixia l'existència de la caixa B des del l'inici"

L'extresorer diu a les portes de l'Audiència Nacional, on ha comparegut per ordre del jutge, que està pensant si demana tornar al PP

RedaccióActualitzat

L'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas ha assegurat a les portes de l'Audiència Nacional, on ha comparegut per primera vegada després de sortir de presó, que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "coneixia l'existència de la comptabilitat B del PP des de l'inici" i, per això, considera "absurd" que des del partit se li atribueixi a ell tota la trama, i ha dit que si hagués estat només responsabilitat seva no s'haurien utilitzat diners d'aquesta caixa per pagar les obres de la seu del PP al carrer Génova.

"En aquesta comptabilitat, que és fidedigna des del primer apunt fins a l'últim, no hi ha ni un apunt que surti en aquests papers que no es correspongui amb un concepte real. Tots els apunts són rigorosament certs, es corresponen amb quantitats que rebien determinades persones en efectiu i que entregava en un sobre" el també extresorer Álvaro Lapuerta, ha assegurat.

En qualsevol cas, Bárcenas ha admès que la comptabilitat B era "una incorrecció sense cap mena de dubte" i per això, ha dit, assumeix "la part de responsabilitat" que li correspon, però ha reiterat: "El que s'ha beneficiat d'aquesta comptabilitat ha estat el partit".

A més, ha dit que està pensant si demana tornar al PP. Ara està en situació d'excedència forçosa.

Luis Bárcenas ha comparegut davant el Jutjat Central d'Instrucció número 5, que dirigeix el jutge Pablo Ruz, en compliment de les mesures cautelars que li ha imposat el magistrat. A més de presentar-se al jutjat tres cops per setmana, Bárcenas no podrà sortir de l'estat espanyol i ha hagut d'entregar el passaport.

L'extresorer del Partit Popular va sortir dijous al vespre de la presó de Soto del Real en llibertat provisional sota fiança de 200.000 euros. Ha estat un total de 19 mesos en presó preventiva pel "cas Gürtel", la suposada trama de corrupció vinculada al PP. Bárcenas té temps fins dimecres que ve per nomenar un nou advocat que substitueixi a Javier Gómez de Liaño, que va renunciar a la defensa per "pèrdua de confiança" en el seu client.

Un cop en llibertat provisional i pendent de judici pel "cas Gürtel", Bárcenas ha insistit que hi havia una comptabilitat oculta al PP. A les portes de la presó de Soto del Real, ja va assegurar que, tal com li va demanar Mariano Rajoy, ha estat fort i ha fet una advertència a alguns membres del que va ser el seu partit.

El vicesecretari d'Organització del PP, Carlos Floriano, ha dit en una entrevista a Televisió Espanyola que al seu partit "mai hi ha hagut una caixa B". Floriano afirma que el PP no necessita querellar-se contra l'extresorer perquè la fiscalia i els advocats de l'Estat ja han demanat per a ell penes de 40 i 60 anys de presó.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut