Mapa dels centres escolars amb amiant per territori
Mapa dels centres escolars amb amiant per territori
Barcelona

291 escoles catalanes encara tenen amiant

La majoria dels centres afectats són a Lleida i Ensenyament assegura que el retirarà progressivament

RedaccióActualitzat

Quinze anys després de ser prohibit pels perills per a la salut que comporta, l'amiant encara és present en 291 escoles catalanes. El problema és especialment preocupant a les comarques de Lleida on n'hi ha gairebé 193 i al Vallès Occidental, on hi havia una de les principals fàbriques d'aquest material cancerigen, que no s'ha retirat de 47 centres.

A banda d'aquestes escoles, n'hi ha 22 a la Catalunya central, 16 a les comarques de Barcelona, 7 a Tarragona, dues a Girona i dues més al Maresme - Vallès Oriental i un al Baix Llobregat i un a les Terres de l'Ebre.

Ensenyament assegura que el retirarà progressivament

Ensenyament ha volgut tranquil·litzar les famílies i assegura que el retirarà progressivament, ja que com que el cost és tan elevat, no es pot fer tot de cop. En aquest sentit, i després de recordar que des del 2002 no es construeixen centres amb amiant, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha admès que no s'ha marcat un termini per a la seva retirada, ja que dependrà dels Pressupostos.

Retirar l'amiant és molt costós

El pressupost d'obres del Departament d'Ensenyament s'ha incrementat un 30% i només es destinaran diners a retirar l'amiant dels centres més afectats. Retirar tot l'amiant dels centres catalans suposaria una despesa d'uns 100 milions d'euros. Una xifra que consideren inassumible en un o dos cursos.

Amb tot, Ruiz, que ha explicat també que l'any passat van fer un inventari per detectar els centres que tenien amiant, ha confirmat que ja s'ha retirat en alguns casos, els de més perillositat. Tot i això, ha remarcat que si l'amiant "no es toca, no hi ha perill",

De tota manera, la Comissió d'Ensenyament del Parlament de Catalunya ha aprovat la proposta de retirar gradualment l'amiant de les escoles afectades.

CCOO, de la seva banda, reclama una reunió amb el Departament d'Ensenyament per establir un pla per eliminar l'amiant dels centres educatius de les comarques de Lleida amb un calendari establert i dotat pressupostàriament, tal com ja han fet en altres comunitats autònomes.

Un jutge reconeix que l'amiant va causar càncer d'esòfag a un treballador de Rocalla

L'amiant és una substància que pot produir càncer, segons l'Organització Mundial de la Salut, amb independència de la quantitat a la què s'està exposat. Cada any moren 107.000 persones per malalties derivades de l'amiant, segons l'OMS.

Tot i que al 2002 es va prohibir tot tipus d'amiant a l'Estat actualment encara hi ha més de 2 milions de tones instal·lats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut