Amb una audiència acumulada de 784.000 espectadors

"La nit d'Alexia": del pati de l'escola a millor futbolista del món

TV3 presenta "La nit d'Alexia", que inclou tres programes sobre la capitana del Barça, Alexia Putellas: "Somni compartit", "Somni aconseguit?" i "Perseguint un somni", on es debat sobre el paper de la dona en el món de l'esport

Alexia Putellas és la protagonista de "La nit d'Alèxia", una nena que va començar a jugar a futbol de ben petita i que ha acabat al lloc més alt de l'esport amb la Pilota d'Or a millor jugadora de futbol del món del 2021. La nit presenta tres programes sobre la capitana del Barça: "Somni compartit", "Perseguint un somni" i "Somni aconseguit?" .

 

 

El documental explica la història d'Alexia Putellas, una nena que va començar jugant a futbol al pati de l'escola de Mollet i que després d'una treballada trajectòria ha acabat guanyant el triplet -Copa, Lliga i Champions- amb el FC Barcelona. A més, Putellas ha estat la primera jugadora catalana de la història a ser considerada la millor futbolista del món i a rebre la Pilota d'Or, que va dedicar, en un emotiu discurs, a la figura del seu pare, mort ara fa nou anys. El seu record s'ha convertit en l'energia necessària per fer realitat el seu somni.

La història d'Alexia Putellas no s'explica només a través dels seus títols i els seus premis. En una llarga entrevista concedida a la TV3, la capitana del Barça expressa el seu desig que es normalitzi la igualtat entre els nens i les nenes que juguen a futbol per aconseguir que ningú, mai més, li digui a una nena que no pot jugar. La normalitat arribarà, segons la jugadora, "el dia que no haguem de valorar quantes dones i quants homes hi ha sinó que sigui un fet normal que es valori la persona per les capacitats que té".

Però els èxits d'Alexia Putellas no poden amagar la realitat paral·lela que viu la dona en el món del futbol en ple segle XXI. En el documental es descobreix la seva part més reivindicativa, afiliada al nou sindicat FUTPRO -format exclusivament per dones futbolistes-, per lluitar contra el masclisme i la desigualtat de gènere que encara persisteix en l'univers de la pilota.

A "Perseguint un somni" es podran veure presidentes de clubs que són l'excepció de la norma, entrenadores que reivindiquen un espai en un món ple d'homes, jugadores que s'han hagut de retirar per culpa d'una lesió sense cobrar cap pensió d'invalidesa i futbolistes mares que han hagut de deixar de jugar pressionades pels seus propis clubs.

El documental repassa la trajectòria esportiva de la jugadora blaugrana i ella mateixa desvela alguns detalls del seu dia a dia. A més, inclou un viatge en cotxe des de casa seva fins a l'estadi Johan Cruyff, una sessió fotogràfica de moda, la jornada en què li van concedir la Creu de Sant Jordi, les inacabables sessions de signatures d'autògrafs després dels partits i la Festa del Futbol Català, on va viure una agradable sorpresa que es descobrirà en el programa.

Un documental de Jesús Muñoz, Santi Padró, Xavi Torres, Marc Alberti, Carles Comajuncosas, Maria Colomer i el Departament d'Esports de TV3.

 

Després de l'emissió de "Perseguint un somni", hem debatut sobre el paper de la dona en el món de l'esport, no exclusivament en el futbol. El programa, presentat per Marta Bosch i Marta Carreras, ha analitzat, també, les reivindicacions de les esportistes i el tractament, històricament masculinitzat, que se'n fa als mitjans de comunicació i les xarxes socials. Hi han participat expertes i altres referents de l'esport català.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut