"La estrategia del silencio", de Vicent Peris
"La estrategia del silencio", de Vicent Peris
Divendres 12 de maig, a les 19.30, Cinemes Girona, Barcelona

Estrena de "La estrategia del silencio"

El documental, dirigit per Vicent Peris, explica els deu anys de lluita de les víctimes de l'accident de metro de València del 2006 per exigir respostes i justícia. Es va presentar al Festival de Cinema i Drets Humans de València, on va rebre una menció especial, i divendres s'estrena als Cinemes Girona amb la presència de la directora, Rosa Garrote, presidenta de l'Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol; l'expresidenta de l'associació i principal protagonista, Beatriz Garrote, i Jordi Évole, director del programa "Salvados".

El 3 de juliol del 2006 a València es va produir l'accident de metro més greu de la història d'Espanya. Un tren de la línia 1 va descarrilar amb 150 persones. Hi va haver 43 víctimes mortals i 47 ferits. La justícia valenciana va arxivar el cas el 2007, i l'Audiència Provincial, el 2008. Com que va morir el conductor del comboi, els tribunals van decidir que no hi havia cap responsable. Les víctimes, però, van lluitar durant anys fins a aconseguir esbrinar les causes de l'accident i reclamar justícia. Segons la versió oficial, l'accident va ser fortuït, imprevisible i inevitable.

La "première" mundial de "La estrategia del silencio" va ser en l'última edició del Festival de Cinema i Drets Humans de València, "Human Fest", on va recollir una menció especial del jurat "com a reconeixement a l'Associació Víctimes del Metro de València i la seva extraordinària lluita contra l'oblit". Divendres 5 de maig es va estrenar a València, i aquest divendres 12 de maig s'estrena a Barcelona, als Cinemes Girona, a les 19.30. Presentaran la projecció el director, Vicent Peris; Rosa Garrote, presidenta de l'Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol, i l'expresidenta i principal protagonista, Beatriz Garrote, que aquell mateix dia serà entrevistada a "El matí de Catalunya Ràdio". També hi assistirà Jordi Évole, director del programa de televisió "Salvados". El seu reportatge d'investigació "Los olvidados" emès el 28 d'abril del 2013 va despertar una onada de solidaritat amb les víctimes, i nou mesos després es va reobrir el cas. Aquell any va rebre el Premi Ondas a la millor cobertura informativa.

 

Sinopsi

València, juliol de 2006. Un metro descarrila i mata 43 persones. Mentre els familiars ploren les víctimes, l'atenció mediàtica se centra en l'arribada del papa al cap de cinc dies. Els mitjans públics de comunicació silencien el cas, les Corts tanquen la investigació en un mes i conclouen que no hi ha responsables. La instrucció judicial tanca sense que hi hagi judici.

Davant de l'apagada informativa, el mur de silenci del govern i l'oblit social, un grup de famílies comença el que sembla una causa perduda: esbrinar la veritat sobre què va passar aquell dia fatídic i buscar justícia per als que van morir i els que van resultar ferits.

El documental és la crònica dels deu anys de lluita de les víctimes, fins que van trobar un altaveu en el programa "Salvados", que va provocar una onada de solidaritat ciutadana. A partir de llavors, van continuar lluitant fins que el Parlament Europeu va atendre les seves reivindicacions, el govern va demanar perdó formalment i les Corts Valencianes van fer una nova investigació sobre l'accident i la seva gestió, que va identificar 13 responsables.

"L'estratègia del silenci" és una història inspiradora de víctimes que s'enfronten a la capacitat del poder per a l'engany i l'abús. I també un relat íntim d'uns ciutadans que van convertir el seu dol en un viatge d'empoderament, amb el coratge i la tenacitat com a armes.

En paraules del director, Vicent Peris, "el documental és el resultat de gairebé cinc anys de seguiment de les víctimes. Un relat construït en primera persona amb els records, les experiències i els testimonis dels protagonistes, gràcies al coratge i la generositat dels membres de l'associació".

 

 

Més informació
Web:                   www.laestrategiadelsilencio.com
Webdocumental: www.0responsables.com
Facebook          @LaEstrategiaDelSilencio www.facebook.com/LaEstrategiaDelSilencio
Twitter               @0responsables www.twitter.com/0responsables


Premis
Menció especial del jurat, Festival de Cinema i Drets Humans de València "Human Fest", 2017


Festivals
Festival de Cinema i Drets Humans de València "Human Fest", Espanya, 2017
Festival de Cine y Televisión Reino de León, Espanya 2017


Fitxa tècnica
Direcció: Vicent Peris
Guió i producció: Dani Fabra i Àlex Badia
Producció: Joan Úbeda, Teia Roures, Andreu Signes i Salva Giménez
Fotografia: Vicent Peris, Claudia Reig i Andreu Signes
Muntatge: Vicent Peris, Dani Fabra, Claudia Reig i Dani Palau
So directe: Àlex Badia
Disseny de so: Marc Arenas
Música: Àlex Badia
Grafisme: Swing Estudio
Una producció de Barret i Mediapro amb el suport de CulturArts i Generalitat Valenciana.
2017


Vicent Peris, director
@vperislluch
(Bonrepòs i Mirambell, 1978)

Es va formar com a periodista a la Univeristat CEU de Montcada i amb el postgrau en reportatge de televisió de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Va començar la seva trajectòria professional l'any 2000 a Amèrica Llatina, on va realitzar els seus primers documentals sobre projectes de cooperació al Perú i al Salvador, en el marc del treball amb diverses ONG.
Des d'aleshores, ha desenvolupat el seu treball com a periodista, operador de càmera i muntador en diversos canals de televisió, fins que el 2008 va fundar la productora Barret. S'ha encarregat de la realització i la fotografia de diverses obres documentals, com "14 d'octubre de 1957. El dia que parlaren les pedres" (Infotelevisió, 2007), "La utopia desarmada" (Infotelevisió, 2006), "Itaca, 10 años creando futuro" (Barret, 2009), "Les veus de la memòria" (Barret, 2011) o la primera temporada de la sèrie documental "Cosins germans" (Televisió de Catalunya, 2014).

Anar al contingut