Coca de ceba
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Les coques ens aporten una base d'hidrats de carboni de lenta assimilació. Si hi afegim moltes verdures per sobre i una mica d'aliment proteic, poden configurar un àpat complet i molt nutritiu.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
-
250 g farina fluixa
200 g farina de força
100 g massa mare
350 ml brou de gallina
200 ml aigua
50 ml oli oliva arbequina
10 g llevat fresc
10 g sal
5 g sucre
4 cebes de Figueres
Romaní
Pebre negre
Sal en escates
PREPARACIÓ
- Comencem fent el pastó. Escalfem 200 ml d'aigua fins als 40 graus aproximadament. Posem al bol de la pastadora 250 g de farina fluixa, 200 g de farina de força, 100 g de massa mare, 5 g de sucre, 10 g de llevat fresc, l'aigua tèbia i ho pastem tot a mà o a màquina fins a tenir una pasta fina.
- Quan ja tenim la pasta fina feta, afegim al bol 100 ml d'oli oliva arbequina. Ho pastem fins que l'oli estigui totalment integrat.
- Tapem el pastó amb un drap humit i el deixem reposar 15 minuts.
- Passat aquest temps, afegim 10 g de sal al pastó i ho integrem bé. Ho tornem a pastar a mà o a màquina i ho tapem altre cop amb un drap humit. Deixem que reposi 15 minuts.
- Passat aquest temps, separem el pastó en 4 trossos. Fem boles dels 4 trossos i les pintem amb oli OVE. Deixem que reposi una hora.
- Posem una cassola a escalfar i tallem a juliana 4 cebes de Figueres.
- Afegim un bon raig d'oli d'arbequina a la cassola calenta i després les cebes tallades. Les fem enrossir.
- Quan la ceba estigui rossa, hi afegim pebre negre i 350 ml de brou de gallina. Ho coem fins que s'assequi.
- Si les coques han estat una hora reposant, les desgasifiquem prement-les amb els dits. Les tornem a pintar amb oli d'arbequina i els donem 30 minuts més de fermentació.
- Posem el forn a 220 graus amb un recipient d'aigua bullint a dins per crear un entorn humit. Donem forma de coca a les coques. Posem la ceba cuita al damunt. Sobre la ceba, unes escates de flor de sal.
- Ho portem al forn 15 minuts a 220 graus.
- Un cop cuites les coques, posem una bona branca de romaní a la safata del forn amb les coques i amb el bufador hi calem foc. Tapem la safata del forn amb una altra safata i deixem que el romaní incendiat cremi i fumi les coques.