Premi CIRCOM per a l'"InfoK" especial sobre Tutankamon i menció per al "Sense ficció" sobre les bruixes

L'associació europea de televisions públiques, CIRCOM, ha fet públics aquest matí els guanyadors dels Premis CIRCOM 2023: l'especial sobre Tutankamon de l'"InfoK", l'informatiu del SX3, ha estat el guanyador en la categoria d'originalitat i innovació, i el documental "Bruixes, la gran mentida", una coproducció de TV3 emesa al programa "Sense ficció", ha obtingut una menció en l'apartat de documentals.

Avui s'han fet públics els premis i mencions d'aquesta edició dels Premis CIRCOM, que se celebren des de l'any 1990 amb l'objectiu de reconèixer els millors continguts de les televisions públiques regionals associades. Aquests guardons internacionals són els més importants en el seu àmbit i estableixen un estàndard d'excel·lència. Les onze categories dels premis són: Digital multimèdia, Documental, Entreteniment i drama, Periodisme d'investigació, Minories en la societat, Més original i innovador, Música i arts, Programa de notícies, Reportatge de notícies, Videoperiodisme i Talent jove a la pantalla.

Durant l'acte de lliurament de premis, que es farà l'1 de juny a Sant Sebastià, es farà públic el Gran Premi CIRCOM, que serà per al millor contingut de totes les categories.

 

"InfoK", premi en la categoria de Més original i innovador

L'informatiu infantil del SX3, l'"InfoK", és el primer i únic informatiu de tot l'Estat pensat per a nens i nenes, que es dedica a explicar les notícies del dia i, de tant en tant, fa especials per commemorar esdeveniments importants. L'any 2022, va emetre un programa sobre Tutankamon, amb motiu dels cent anys de la troballa de la tomba d'aquest faraó egipci.

"InfoK especial Tutankamon" és un monogràfic dedicat a parlar de tots els aspectes al voltant de la figura d'aquest rei egipci i de la civilització representava, amb atenció especial a la troballa de la seva tomba per part de l'arqueòleg Howard Carter. Tant la presentació del programa com tots els reportatges fan servir els recursos tècnics i narratius més innovadors per captar l'atenció del joves espectadors, des del rodatge de la presentació al Museu Egipci de Barcelona, amb la presentadora de l'espai, Núria Vilanova, fins al tractament dels set reportatges que inclou.                                                           

Aquest especial és un bon exemple de com una televisió actual i moderna pot enfocar un tema científic o cultural amb un llenguatge televisiu innovador i creatiu, de manera que arribi de forma satisfactòria a la seva audiència infantil, acostumada a un consum d'imatges multicanal i de satisfacció ràpida i a curt termini. L'objectiu és seguir connectant amb els joves telespectadors i oferir-los producte dignes, de qualitat i amb valor formatiu, a la vegada que són entretinguts i plens d'humor.

 

"Sense ficció", menció en la categoria de Documental

El programa "Sense ficció", dirigit i presentat per Montse Armengou, té com a principal objectiu emetre els millors documentals que es fan arreu del món, i també els documentals de producció pròpia que han marcat estil a TV3. Finestra oberta a les millors produccions del gènere que permeten reflexionar sobre els grans reptes de la societat actual, és el primer espai d'aquesta mena que fa una televisió pública del sud d'Europa a la seva primera cadena.

El documental "Bruixes, la gran mentida", una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Sàpiens, es va estrenar al "Sense ficció" el gener del 2022. Aquest treball relata la història de la cacera de bruixes a Catalunya, un territori en què aquest fenomen es va desenvolupar amb intensitat, i que es pot considerar, de fet, com el primer gran feminicidi dels nostres temps.

"Bruixes, la gran mentida" treu a la llum la cacera de bruixes, no només des de la investigació més moderna i rigorosa d'investigadors catalans i estrangers, sinó també resseguint les conseqüències i herències actuals de les dinàmiques patriarcals que ho van promoure. Dirigit per la premiada directora Joanna Pardos, aquest documental innovador, atípic i apassionant té elements de ficció i tractament de true crime, sense perdre el respecte absolut al rigor històric.

El documental forma part de la campanya "No eren bruixes", un projecte impulsat per Sàpiens per reivindicar la memòria del miler de dones criminalitzades a Catalunya entre els segles XV i XVII.


CIRCOM

L'associació europea de televisions públiques, CIRCOM, amb seu a Estrasburg, es dedica a fomentar i desenvolupar la cooperació entre els membres que en formen part, la coproducció i l'intercanvi de programes, i la formació professional de periodistes i tècnics. Actualment hi ha una trentena de països representats.

La CCMA, que ja havia estat membre de CIRCOM en el passat, actualment en forma part des del 2018. El 2020 va obtenir una menció en la categoria d'Informatius per a l'"InfoK especial coronavirus", que l'any passat va recollir el premi a Galway, al costat de les dues distincions als programes del 33 "La pell dels murs", guardonat en la categoria de música i arts, i "Anticossos", menció en l'apartat d'originalitat i innovació en l'edició dels Premis CIRCOM 2022.

SX3.cat/infok

tv3.cat/senseficcio

Anar al contingut