Dilluns, a les 23.05

"Nicotina, una droga amb futur", els perills ocults del cigarret electrònic, a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

Dilluns, 15 d'abril, a les 23.05, al 33, "60 minuts" emet "Nicotina, una droga amb futur" que denuncia la manca de transparència de la indústria del tabac amb les noves modalitats de cigarrets, electrònics i vaporitzadors. Segons els experts, són igual d'addictius i perillosos per a la salut que els cigarrets convencionals, sobre els quals es va enganyar els consumidors durant dècades. La manipulació es repeteix.

Quina responsabilitat té la indústria tabaquera en l'addicció al tabaquisme? Els cigarrets electrònics són igual de perillosos per a la salut que els tradicionals? Quin paper hi juga la nicotina, en l'addicció al tabac? "Nicotina, una droga amb futur" denuncia la falta de transparència sobre les noves modalitats de cigarrets, electrònics i vaporitzadors, igual que es van amagar els informes que demostraven els perills del tabac ja als anys 30 del segle passat.

A Europa, el nombre de fumadors continua a la baixa, però la indústria del tabac segueix tenint molt de poder i beneficis multimilionaris, malgrat les nombroses demandes i campanyes contràries a què s'enfronta. L'aposta de fa anys --venuda per aquesta indústria com l'alternativa "saludable" al tabac convencional--, són els vaporitzadors i cigarrets electrònics, i estan en el punt de mira de "Nicotina, una droga amb futur".

Més addicte, més fidel

El que no ha canviat és la necessitat que el consumidor sigui addicte al producte, perquè està demostrat que "com més nicotina ingereix una persona, més dependent es torna" i més fidel es manté a la marca que satisfà la seva addicció.

Jorge Alday, de l'organització Stopping Tobacco, desmenteix la idea generalitzada que les innovacions electròniques són menys nocives.

"La pregunta que ens hem de fer és si confiem en les companyies tabaqueres i en el seu missatge que aquests nous productes no ens faran tant de mal, sobretot sabent que la seva principal motivació és protegir el seu negoci. I per això necessiten una nova generació de consumidors enganxats a la nicotina."

El documental assegura que un producte amb massa poca nicotina és una "amenaça per a la indústria", perquè si es redueix la dosi de nicotina per sota el llindar de satisfacció, els fumadors podrien abandonar l'hàbit. I per això es disfressa la quantitat real de nicotina que arriba als pulmons dels nous consumidors, que comencen a patir malalties relacionades amb els nous productes, com l'EVALI.

Els cigarrets electrònics i el càncer

Les empreses del tabac van descobrir que la nicotina era altament addictiva i "extremadament perillosa per a la salut", però ho van amagar al públic durant dècades, amb el suport d'un màrqueting infal·lible a través de Hollywood i la publicitat.

El professor Stanton Glantz, del Centre per a la Investigació, el Control i l'Educació sobre el Tabac, assegura que la indústria va augmentar la qualitat addictiva del tabac convencional, conscient ja dels riscos:

"Quedava clar que havien descobert que el tabac causava càncer als anys cinquanta. Havien descobert que provocava atacs de cor als anys seixanta. Havien descobert que la nicotina era una droga addictiva als anys seixanta, i dissenyaven els cigarrets per maximitzar aquesta addicció. Tot això mentre ho negaven públicament."

Ara, la desconfiança es trasllada al nou mercat dels cigarrets electrònics. Pel doctor Moon-Shong Tang, de l'Institut de Medicina Ambiental de Nova York, la relació amb el càncer és òbvia:

"Les dades ho deixen molt clar. La nicotina és cancerígena en ratolins i molt probablement també en humans. Hem descobert que fumant tabac s'absorbeix una quantitat de nicotina semblant a la que s'absorbeix amb el cigarret electrònic, i els danys a l'ADN són molt similars. I els efectes en la reparació de l'ADN també, ja que inhibeixen la proteïna."

Del "filtregate" al "vaporitzadorgate"

El documental, dirigit per Bärbel Merseburger-Sill, acusa de manipulació la indústria del tabac, que sempre "troba maneres de forçar les lleis de protecció dels consumidors fins als límits". Hem passat del "filtregate" al "vaporitzadorgate" en nom de mantenir el consum, perquè "cada fumador que mor representa una pèrdua econòmica" que s'ha de suplir amb nous fumadors; si cal, enganyats.

El doctor Yves Martiner, membre del Comitè Nacional francès Contra el Tabaquisme, creu que l'objectiu empresarial és que els fumadors no s'alliberin de l'addicció a la nicotina:

"El que diuen és: 'Us ajudarem a deixar la nicotina', però el que pensen és: 'Us farem seguir enganxats a la nicotina fent veure que reduïm els riscos per a la salut.'"

S'han canviat els hàbits, la forma de fumar, però no l'addicció, que és el gran negoci. Nicotina, una droga amb futur" llença una advertència final prou contundent: els cigarrets electrònics han empitjorat l'epidèmia del tabac, però sense aixecar males consciències. Per ara.

"Nicotina, una droga amb futur" és un documental alemany de Berlin Producers, coproduït per ZDF/ARTE, RTL Belgium, RSI, escrit i dirigit per Bärbel Merseburger-Sill.

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut