Diumenge, a les 22.05

"Fora de joc", el final de la tutela dels joves menors migrants, a "30 minuts"

Diumenge, 10 de març, a les 22.05, estrena "Fora de joc", una coproducció de 3Cat, que aborda la situació en què es troben els joves migrants quan surten de la tutela de la Generalitat un cop assoleixen la majoria d'edat.

Des del boom del 2018, vora 10.000 joves que van arribar a Catalunya com a menors que migren sols han assolit la majoria d'edat. El programa "30 minuts" aborda, 6 anys després del boom mediàtic, la situació d'aquests joves, en especial quan deixen d'estar sota la tutela de la Generalitat.

Entitats especialitzades en sensellarisme assenyalen l'augment de joves migrants en situació de carrer arreu del país, i les entitats dedicades a aquests joves apunten la complexitat amb què es troben aquests joves un cop s'acaba la tutela de l'administració.

El programa "30 minuts" mira d'abordar la complexitat del repte d'aquests joves que, assenyalats per la premsa i determinats sectors de la societat, venen a construir-se un futur millor, com assenyalen les estadístiques. Se'ls s'exigeix que, quan amb prou feines tenen 18 anys, aconsegueixin una autonomia que la població nascuda a Catalunya no assoleix fins 12 anys més tard.

Els esforços i millores de la DGAIA arran de l'augment d'arribades de joves a Catalunya es demostren sovint insuficients. Arreu del país es construeixen petites xarxes de solidaritat per cobrir les mancances d'un sistema que no arriba a sostenir tots els joves que arriben.

D'altra banda, advocats i treballadors assenyalen que l'administració, contràriament al que havia promès, continua utilitzant les proves de determinació de l'edat per deixar al carrer molts joves africans del sud del Sàhara.

Fitxa tècnica:

Un reportatge de Marc Almodòvar
Imatge: Aitor Palacios i Marc Almodòvar
Producció: Núria Clavero i Aitor Palacios

"Fora de joc" és una coproducció de Cabal Films i 3Cat

#JovesMigrants3Cat

tv3.cat/30minuts 

Anar al contingut