"Els expulsables", el diumenge 12 de març a "30 minuts"

Com és la dramàtica expulsió a la força d'un estranger sense papers? El reportatge "Els expulsables" és testimoni del procés en un CIE de França.

A Espanya, els centres d'internament d'estrangers (CIE) estan envoltats d'hermetisme i secretisme oficial; en canvi, a França, per primera vegada, les càmeres han tingut accés al seu funcionament i a tot el dramàtic procés d'expulsió d'estrangers sense papers.

El reportatge "Els expulsables" mostra amb total cruesa la seqüència d'expulsió a la força. Ciutadans que no han pogut regularitzar legalment l'estada en territori francès i que a pesar que, en molts casos, disposen d'un arrelament familiar evident, són detinguts al carrer, internats com a "retinguts" en un centre d'internament i, finalment, portats a l'aeroport per tornar al seu país en un vol d'Air France. El mateix sistema que hi ha a Espanya i a altres països europeus. També a França, organitzacions de drets humans denuncien la situació de "presó administrativa" de molts ciutadans i la seva expulsió sense escrúpols.

Se segueix, entre d'altres, el cas especialment dramàtic de Moataz, un jove sudanès que fugint de la guerra al seu país aconsegueix arribar a França. Com que no va demanar l'asil perquè volia anar a viure amb el seu germà a Anglaterra, la seva situació d'absoluta precarietat legal a França el pot portar a ser retornat per la policia al seu país, on està directament amenaçat de mort.

I el cas de l'Alí, un jove tunisià arribat a França fa més de 5 anys, amb la seva parella embarassada del seu fill, que no pot superar la maquinària administrativa francesa contra els que no tenen papers. Però quan al centre d'internament se li comunica el seu trasllat immediat a l'aeroport d'Orly es rebel·la enmig de la desesperació contra els agents que el custodien. No és un cas excepcional. Molts d'ells arriben a mutilar-se per evitar tornar al seu país. O mostren resistència física dins l'aparell fins que el pilot decideix no autoritzar el vol amb l'expulsat a dins.

La intervenció de jutges, advocats, agents i assistents d'entitats humanitàries completen el relat.

"Els expulsables" mostra allò que encara no es pot veure aquí: el polèmic procés d'allunyament a la força de persones que, per diferents raons, busquen a Europa la supervivència. Un mecanisme judicial i policíac implacable, amb unes conseqüències humanes sovint devastadores.

Un reportatge de: Roman Bolzinger /Jean-Pierre Guillerez
Una producció de:  Elephant & Cie (França)

facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

http://www.tv3.cat/videos/5654991

Sant Joan Despí, 10 de març del 2017

 

Anar al contingut