Gerard López presenta "No cal anar a Suïssa".
Gerard López presenta "No cal anar a Suïssa".
DISSABTE, A LES 14.30

El patrimoni natural, cultural i històric de Catalunya, a "No cal anar a Suïssa"

Aquest dissabte, 15 de juliol, a partir de les 14.30 per Catalunya Ràdio estrenarà el programa "No cal anar a Suïssa", una de les principals novetats de la temporada d'estiu de l'emissora. Mitja hora de programa setmanal, dirigit i presentat per Gerard López, que permetrà conèixer Catalunya pels quatre costats, el litoral, l'interior, el Prepirineu, el Pirineu, a partir de les excursions del periodista-excursionista Joan Vilaplana

"No cal anar a Suïssa", amb Gerard López, demostrarà que, per gaudir d'un bon paisatge de muntanya, de llacs d'aigües cristallines, de boscos que no s'acaben i de fermes raconades, no cal sortir de Catalunya. Serà un viatge de vuit setmanes per diferents racons del país, per conèixer-lo millor i carregar de raons als catalans per redescobrir una bona panoràmica natural, però també el patrimoni cultural i històric de la seva terra. Sempre amb el comentari expert dels que millor es coneixen el tros: els veïns de la zona.

Què li venen al cap als catalans quan senten Pica d'estats, Collserola, Vall d'en Bas o Illa de Buda? Tot això ho resoldran les enquestes al carrer d'en Xavier Soler. I també les lliçons del geògraf Guifré Lloses, que explicarà, per exemple, els orígens humans i geològics de la Vall Farrera, o la petjada humana de la Serralada de Marina.

Gerard López, Joan Vilaplana, Xavier Soler i Guifré Lloses faran calçar les botes als oients i els portaran d'excursió fins a la Vall Farrera, el Nord del Delta de l'Ebre, la Vall de Ribes, els Estanys del Carlit, la Serra de Marina, la Vall d'en Bas, la Vall Fosca i a la Serra de Collserola.

Els programes

Dissabte 15 de juliol: Vall Farrera

Una excursió d'alta muntanya amb al·licients únics: els Estanys de Baiau. Una sortida contundent pel Pallars Sobirà que descobreix estanys i alguns dels cims més alts del país, començant pel sostre de Catalunya: la Pica d'Estats. Hi contribueix la veïna d'Àreu Montse Jubany. I els veïns de Barcelona també hi diuen la seva, des dels carrers de la capital catalana: Què els hi ve al cap quan senten Vall Farrera?.

Dissabte 22 de juliol: Delta de l'Ebre

Una ruta litoral per 26 cales a tocar del Delta de l'Ebre, entre l'Ampolla i l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre. Perquè al Sud també hi ha caletes. Ho reconfirma la veïna de La Raval de Cristo, Ainoa Benaiges, que també fa les seves propostes. Per cert, què en sap la gent, del Delta d'Ebre? Què li ve al cap? Les respostes arriben des dels carrers de la Seu d'Urgell.

Dissabte 29 de juliol: Vall de Ribes

El programa torna al Pirineu, ara al Ripollès, per enfilar-se fins al Puigmal des del coll de les Barraques, a tocar de Planoles. Els oients poden redescobrir una ruta que confirma que, per gaudir de grans paratges verds, no cal anar a Suïssa. Amb la col·laboració de la veïna de Ribes de Freser Ruth Bober i les respostes de la gent de Montcada i Reixac quan li pregunten per la Vall de Ribes.

Dissabte 5 d'agost: Estanys del Carlit

Una excepcional excursió per l'Alta Cerdanya, a la falda del cim més alt de la Catalunya del Nord, el Carlit. I és que no sempre es pot fer una bona ruta d'estanys de muntanya més o menys planera, i a la vegada, poder-ne visitar fins a una dotzena. El programa en fa un tastet amb l'ajuda i els consells de la veïna d'Èguet, Magda Morvay. La gent dels carrers de Santa Coloma de Gramenet també explica què en sap sobre el Carlit i els seus estanys.

Dissabte 12 d'agost: Serra de Marina

La Serra de Marina és una gran coneguda i desconeguda alhora. Els oients la poden redescobrir i repassar amb una excursió pel Barcelonès al voltant del poblat Ibèric del Puig Castellà, sobre Santa Coloma de Gramanet. Un veí de Santa Coloma, el col·laborador del programa Xavier Soler, és qui dona els consells i les impressions sobre la zona. I la gent de Cardona és la que aclareix què en sap, de la Serra de Marina.

Dissabte 19 d'agost: Vall d'en Bas

El programa viatja cap a la Garrotxa a conèixer un dels salts d'aigua més alt del país. Una amable excursió per la Vall d'en Bas que condueix fins al Salt de Sallent des de Sant Privat. La ruta, que inclou camins emboscats, compta amb els consells i impressions de la veïna d'Hostalets d'en Bas Raquel Prat. Les respostes sobre la Vall d'en Bas arriben des dels carrers de Molins de Rei.

Dissabte 26 d'agost: Vall Fosca

"No cal anar a Suïssa" posa llum a la Vall Fosca amb una ruta de muntanya que puja al port de Rus des de Cabdella. Aquesta excursió, que connecta la Vall Fosca amb la Vall de Boí, ajuda a descobrir un bon racó de Pirineu a cavall del Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, amb l'opinió experta de la veïna de la vall Sílvia Coll. El programa també surt als carrers de Castelldefels a preguntar: "Què et ve al cap quan sents Vall Fosca?"

Dissabte 2 de setembre: Serralada de Collserola

Collserola és molt més que "la muntanya de Barcelona", com saben prou bé els veïns del Vallès Occidental i del Baix Llobregat. El "No cal anar a Suïssa" tanca la ruta per Catalunya amb una caminada amb carmanyola per la Creu d'Olorda, al sud-oest de la serralada, cavall del Barcelonès i el Baix Llobregat. Acompanya el programa una veïna de Molins de Rei força coneguda per l'equip que el fa possible: l'Elisenda Carod, directora i presentadora de "La tarda de Catalunya Ràdio". La veu del pobledes dels carrers de Badalona, on responen tot el que saben sobre Collserola.

 

catradio.cat/no-cal-anar-a-suissa

Anar al contingut