Dijous, a les 22.45

El massís dels Aravis a l'Alta Savoia, a "Els cims de les delícies", al 33

Demà, a les 22.45, el 33 emetrà un altre capítol d'"Els cims de les delícies", una passejada per quinze llocs d'Europa en què cuiners anònims mostren la seva particular manera de valorar, de recuperar i, fins i tot, de reinventar la gastronomia de tota la vida transmesa de pares a fills

Al massís dels Aravis, a l'Alta Savoia, el gran xef de cuina Marc Veyrat és un campió de l'anomenada gastronomia molecular. El seu gran projecte és obrir un restaurant ecològic, totalment autàrquic, al vell mas del seu avi. Ho fa amb la col·laboració d'alguns pagesos de la rodalia, com la Carine i en Michel, que li subministren el formatge que produeixen biològicament: el reblochon, un dels grans signes d'identitat de la Savoia.

Viuen, de l'abril a l'octubre, en una borda a 1.500 metres d'altitud, davant el pic de Jallouvre, amb dos fills, en Jean i la Méline, i un ramat de 30 vaques. Tots plegats estan lliurats en cos i ànima a l'elaboració del preuat formatge del país, que ha de tenir un paper de protagonista en el futur restaurant ecològic del gran xef.

El programa

Des de Grècia fins a Portugal, des d'Hongria fins a Eslovènia, des de les valls occitanes del Piemont fins a Transsilvània, passant per Savoia, Baviera i el Tirol del Sud, la cuina muntanyenca feta amb les viandes que es troben a tocar de casa dona una bona lliçó de geografia, d'història i de cultura tradicional vista a través de la vida i la feina diària de quinze artesans dels fogons, cadascun dels quals en deixa constància en el llibre d'honor d'"Els cims de les delícies".

tv3.cat/33

Anar al contingut