Barcelona

Les comunitats de veïns podran frenar els apartaments turístics als seus blocs

El govern ha aprovat un decret per acabar de regular els apartaments turístics que pretén fer aflorar els 480.000 habitatges d'ús turístics que hi ha a Catalunya, la majoria sense registrar. Una de les novetats més destacada és que tot aquell propietari que llogui un habitatge per un període igual o inferior a tres mesos haurà de tenir l'autorització del seu Ajuntament. El decret centra la responsabilitat en el propietari i dóna un poder important a les comunitats de veïns, que podran rebutjar que hi hagi habitatges d'ús turístic al seu bloc.

Actualitzat
El govern ha aprovat un decret per regular els apartaments turístics que pretén fer aflorar els 480.000 habitatges d'aquest ús que es calcula que hi ha a Catalunya.

La novetat més destacada és que, a partir d'ara, tots els propietaris que lloguin un habitatge per un termini igual o inferior a 3 mesos hauran de demanar una autorització al seu Ajuntament. El decret dóna llibertat a les autoritats municipals per decidir si aquesta autorització serà una llicència o si s'emprarà alguna altra fórmula. A més, també seran els consistoris els encarregats d'inspeccionar i de decidir si es fixa o no una figura impositiva per a aquests apartaments.

Aquells propietaris que no ho compleixin i lloguin els seus apartaments sense el permís del consistori, podran ser sancionats amb multes que oscil·laran entre els 30.000 i els 90.000 euros.

Una obligació del propietari

La responsabilitat de demanar l'autorització municipal recaurà en els propietaris i no en les empreses intermediàries. Els qui posin a lloguer durant tres mesos o menys temps el seu pis, a més, hauran de tenir fulls de reclamació, un telèfon d'assistència i complir altres requisits més enllà de la cèdula d'habitabilitat.

Els veïns podran frenar el lloguer

El nou decret també confereix un poder important a les comunitats de propietaris, que podran vetar apartaments turístics als seus blocs. Ho hauran de decidir per majoria qualificada o bé perquè els apartaments d'ús turístics estiguin vetats als estatuts de la comunitat de propietaris.

El conseller d'Innovació, Josep Huguet, creu que el decret beneficia tothom perquè suposarà "més garanties per a l'usuari, més garanties per al propietari, més garanties per als veïns, per als municipis i per a l'administració."
Anar al contingut