Haití

L'ajuda humanitària per a Haití s'amuntega a l'aeroport de Port-au-Prince però no arriba a la població

Després del brutal tremolor de terra que va fer sacsejar Haití dimarts passat i del mal tràngol d'assumir les esfereïdores conseqüències, amb almenys 50.000 morts en un balanç encara no tancat i que podria arribar a multiplicar-se per quatre, la gana, la desesperació, l'instint de supervivència i en alguns casos la violència s'instal·len al país. L'ajuda humanitària ha arribat i s'amuntega a l'aeroport de Port-au-Prince però no arriba a la població. Coordinar el repartiment d'aliments, aigua i medecines per fer front a possibles infeccions és complicat i l'aparició de saquejadors armats afegeixen més terror als carrers.

Actualitzat
Sense aigua, menjar, medecines i cansats d'esperar. L'ajuda internacional continua amuntegant-se a l'aeroport de Port-au-Prince i arriba amb comptagotes als damnificats. Des de les Nacions Unides asseguren que no han abandonat a ningú, que estan treballant però que fer-ho en la situació que es viu al país no és fàcil.

Com a conseqüència, creixen la tensió, els robatoris, els pillatges,... Per als haitians, però, es tracta de lluitar per sobreviure. El portaveu de l'ONU, David Wimhurst, alerta, però, del perill que pot suposar que intentin resoldre-ho amb els seus mitjans.

La desesperació ha donat pas a la ira, i sense vigilància als carrers hi ha el temor que la situació es descontroli del tot. En les últimes hores s'ha detingut una cinquantena de persones. A això s'hi afegeix el fet que més de 6.000 delinqüents han fugit de les presons, ara convertides en runa, com la majoria d'edificis d'Haití. Només a la capital, Port-au-Prince, es calcula que el 75% hauran de ser reconstruïts.

Que Port-au-Prince es converteixi en una ciutat sense llei és un dels principals problemes a la capital haitiana, segons els equips de rescat. Aquest, i també administrar l'acumulació de cadàvers que suposen un seriós risc sanitari. Les autoritats diuen que ja s'han enterrat 50.000 cossos en fosses comunes. Però les autoritats haitianes creuen que encara pot haver-hi entre 100.000 i 200.000 persones sota la runa.

Sense maquinària pesant, les mans són l'eina bàsica. No defalleixen, perquè quatre dies després encara es viuen miracles, com el rescat d'una nena. Miracles pels quals resen un grup de persones aplegades davant del palau presidencial, on viuen, al ras, des del terratrèmol. Demanen "pietat per a Haití"... D'altres han optat per l'èxode a la veïna República Dominicana.

Segueix l'actualitat de la terrible situació que viu Haití a través de les impressions de l'enviat especial de TV3 al país, Antoni Bassas, ja sigui via
Twitter o el seu blog.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut