Teheran

L'oposició iraniana surt al carrer contra la victòria d'Ahmadinejad i per denunciar un frau electoral

Les eleccions a l'Iran han deixat el país polaritzat. Partidaris i detractors del vencedor, l'actual president, Mahmud Ahmadinejad, han sortit al carrer. El líder dels opositors, el reformista Mir Hussein Moussavi, que ha quedat segon molt per darrere d'Ahmadinejad, ha denunciat irregularitats i frau electoral i ha alertat que el país pot entrar en una deriva tirànica si es dóna credibilitat als resultats. Mentre Ahmadinejad ha subratllat que els comicis han estat transparents, Moussavi demana a les màximes autoritats que anul·lin les eleccions, tot i que fa una crida als seus seguidors perquè abandonin la violència. Les protestes al carrer han derivat en importants enfrontaments amb la policia.

Actualitzat
Milers de partidaris de Mir Hussein Moussavi, el principal candidat opositor, que ha perdut les eleccions davant Ahmadinejad, han pres els carrers de l'Iran l'endemà de les eleccions presidencials. Els manifestants, principalment joves, han protestat durant tot el dia per la capital, Teheran, per denunciar el que consideren irregularitats electorals. Els partidaris de Moussavi portaven fotos del líder reformista i insígnies verdes de l'oposició.

Ja de matinada ha continuat la tensió als carrers de Teheran. Tot i que Moussavi ha demanat calma, els enfrontaments amb la policia no s'han aturat i des del seu partit es denuncia que alguns dirigents de la formació reformista han acabat detinguts. A més, el règim està dificultant l'accés a les comunicacions via telèfon i internet en diverses zones del país per controlar aquesta situació caòtica.

Denúncia d'irregularitats en les eleccions

L'oposició critica l'absència de paperetes als col·legis malgrat que se'n van imprimir almenys cinc milions més de les necessàries, els obstacles al treball dels delegats de cada candidat i la interrupció dels missatges curts de mòbil. A més, denuncien l'assalt de les forces de seguretat, que controla l'aiatol·là Ali Khamenei, partidari de la victòria d'Ahmadinejad, que van intervenir amb gasos lacrimògens a la seu del candidat reformista la nit de les eleccions.

El reelegit president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejad, ha rebutjat les acusacions de frau electoral dels reformistes, que han fet esclatar la tensió pels carrers de Teheran. En un discurs televisat, Ahmadinejad ha volgut subratllar que les eleccions han estat transparents i ha reivindicat els resultats com una victòria èpica. A més, ha convocat una manifestació per celebrar la seva victòria aclaparadora.

Per la seva part, el líder suprem i màxima autoritat, l'aiatol·là Ali Khamenei, també ha demanat respecte pels resultats després que el president sortint Ahmadinejad va destacar la pressió internacional contra l'Iran. El secretari de la Lliga Àrab, Amr Moussa, també ha felicitat el president Ahmadinejad.

Els líders del moviment de resistència iranià, però, ja han apel·lat a Occident perquè no reconegui la validesa dels resultats electorals. De moment, però, els Estats Units mostren molta cautela. La Unió Europea s'ha mostrat preocupada per les suposades irregularitats durant el procés electoral. La comunitat internacional tenia l'esperança que una victòria del candidat reformista Moussavi fes rebaixar la tensió amb Occident davant el programa nuclear iranià.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut