Calahorra

La policia apunta el "comando Biscaia" com a autor de l'atemptat d'ETA a Calahorra

La policia creu que l'atemptat amb cotxe bomba contra la caserna de la Guàrdia Civil de Calahorra d'aquest divendres el van cometre diversos individus, probablement membres del "comando Biscaia". Els esforços se centren ara en la investigació dels fets, i es revisen les imatges de les càmeres de la caserna. De moment se sap que ETA hi va utilitzar setanta quilos d'explosius. Pel que fa als autors, les càmeres de seguretat van enregistrar un home encaputxat que va aparcar el cotxe davant de la caserna i se sospita que dos terroristes més hi haurien participat. Els veïns han pogut accedir als pisos per comprovar els danys.

Actualitzat

Un comando estable d'ETA podria estar al darrere de l'atemptat amb cotxe bomba a la caserna de la Guàrdia Civil de Calahorra, a la Rioja. Aquesta és la hipòtesi amb la qual treballa la policia, que busca tres persones i estudia les imatges de la càmera de seguretat de la caserna. Segons fonts de la lluita antiterrorista, podria tractar-se del "comando Biscaia", però encara és aviat per determinar-ne l'autoria. Aquest comando és el més actiu des del final de la treva.

També s'investiga la zona i s'intenta determinar la composició de l'artefacte. Fins ara se sap que es tracta d'una càrrega de setanta quilos, superior al que s'havia dit inicialment. El director general de la Policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, ha confirmat aquestes dades i ha afegit que la parella a qui van robar el cotxe ha aportat alguna informació útil que encara no s'ha fet pública.

Una trucada en nom d'ETA mitja hora abans de l'explosió va permetre desallotjar la zona. L'artefacte, que era molt potent, no va provocar víctimes però sí importants danys materials. De fet, unes 40 famílies han passat la nit allotjades en albergs pels desperfectes als seus pisos.

Els veïns fan recompte dels danys

Mentre bombers i operaris han treballat tota la jornada braç a braç als voltants de la casa caserna de Calahorra, alguns veïns han accedit, per primer cop després de l'explosió, als seus domicilis per buscar objectes de primera necessitat a l'espera de saber quan podran tornar a casa. La delegació del govern a la Rioja ha rebut gairebé 500 peticions d'indemitzacions.

Condemna política

El secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho, ha visitat la zona afectada i ha advertit ETA que aquest camí no té sortida. L'atemptat s'ha fet dos dies abans de la celebració, demà diumenge, de l'Aberri Eguna, el dia de la pàtria basca. El conseller d'Interior del govern basc ha demanat als partits que arraconin la banda.

Aquesta és la tercera vegada que ETA atempta amb un cotxe bomba des del trencament de la treva. La mateixa caserna ja va viure un atemptat semblant el 1983. Llavors, com ara, un cotxe bomba va esclatar sense causar víctimes. El vehicle va explotar a la façana del quarter que dóna al carrer Dos de Maig. A més, és la primera acció de la banda després de les eleccions generals i de l'atemptat mortal contra l'exregidor socialista Isaías Carrasco, de Mondragón.

Anar al contingut