Barcelona

Mas insisteix que està disposat a negociar amb Rajoy els "termes" de la consulta si accepta fer-la

Afirma en una entrevista a la televisió nord-americana Bloomberg que cal consensuar-los amb els partits favorables al dret a decidir

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha insistit que, si Mariano Rajoy accepta fer una consulta sobre el futur de Catalunya, està disposat a negociar amb el president espanyol la pregunta i la data del referèndum.

En una entrevista a la cadena nord-americana d'informació econòmica Bloomberg, Mas ha admès que si el govern del PP es tanca en banda al referèndum, serà "gairebé impossible" arribar a un acord. Per això ha demanat predisposició. "Si accepten la possibilitat d'una consulta, podrem parlar sobre els termes d'aquest referèndum, sempre tenint en compte que s'han d'acordar amb tots els partits polítics que van donar suport al dret a decidir", ha afirmat.

Preguntat sobre si és optimista de cara a aquestes converses, Mas s'ha declarat "realista, que a Espanya vol dir que has d'esperar a veure què passa". Ha remarcat que "la idea de diàleg sempre és important", i encara que ha reconegut que és "molt difícil", ha deixat clar que la Generalitat vol "parlar amb el govern espanyol, seure i posar totes les qüestions a sobre la taula".

Un cop confirmat que hi haurà reunió a La Moncloa entre Mas i Rajoy, ara el debat gira al voltant de quin serà el format i el contingut de la trobada. La Generalitat ha admès que prefereix una reunió "discreta", però està oberta a acceptar que sigui pública, és a dir, anunciada, tal com ho ha exigit el govern espanyol.

El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, ha afegit que tampoc seria un problema que la reunió fos abans de finals de juliol. De fet, només ha rebutjat que coincideixi amb la reunió del govern o amb els dies que hi hagi ple al Parlament.

Homs ha advertit contra la "temptació de visualitzar un menyspreu al senyor Mas i el govern" i ha alertat que, si algú tingués aquesta intenció, "el problema no el resolen (perquè) el que vol votar és el poble de Catalunya".

L'última reunió entre els presidents va ser a final d'agost de l'any passat, i el contingut es va fer públic al cap d'uns quants dies. Per al conseller de Presidència, és "de sentit comú indiscutible" que les converses "pagaria la pena fer-les en un context de discreció", però no sacrificaran la trobada si no es compleix aquesta demanda.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut