Madrid

Rouco alerta de les actituds que van causar i "poden causar" la guerra civil

Els reis acompanyats pels prínceps d'Astúries han presidit aquest dilluns el funeral d'estat per Adolfo Suárez, que s'ha celebrat a la catedral de La Almudena i al que han assistit les principals institucions espanyoles i una trentena de representants internacionals. L'arquebisbe de Madrid ha ha recordat la trajectòria "llarga, neta i generosa" de l'expresident espanyol durant l'homilia i ha alertat d'actituds que "poden causar" una guerra civil.

RedaccióActualitzat

Darrer comiat a l'expresident del govern espanyol Adolfo Suárez aquest dilluns a La Almudena. El cardenal i arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, ha oficial la cerimònia i ha animat a seguir l'exemple de Suárez per garantir la concòrdia dels espanyols "i les seves comunitats històriques" i superar les actituds que "poden causar" una guerra civil.

Sense fer cap referència directa al debat sobiranista a Catalunya, l'arquebisbe de Madrid ha instat a extreure conseqüències de la vida de Suárez "mirant al bé d'Espanya, al seu present i al seu futur" abans de proclamar: "La concòrdia va ser possible amb ell, per què no ha de ser-ho també ara i sempre en la vida dels espanyols, les seves famílies i les seves comunitats històriques?".

Rouco ha elogiat l'expresident del govern espanyol per buscar i practicar "tenaçment i generosament la reconciliació en els àmbits més delicats de la vida política i social d'aquella Espanya que, amb els seus joves, volia superar per sempre la Guerra Civil: els fets i les actituds que la van causar i que la poden causar".

Funerals d'estat

Totes les autoritats de l'Estat han assistit aquest dilluns als funerals de Suárez. Els reis, acompanyats pels prínceps d'Astúries, han presidit la cerimònia, que s'ha celebrat a la catedral de l'Almudena i a la qual han assistit les principals institucions espanyoles i una trentena de representants internacionals.

A la cerimònia hi han assistit familiars i amics de Suárez juntament amb els màxims responsables de les principals autoritats de l'estat i els expresidents del govern espanyol Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero. Al funeral, també hi han assistit els disset presidents de les comunitats autònomes i l'executiu actual del PP, amb l'absència de Luis de Guindos.

Dies abans, el govern va enviar una invitació a tots els països amb representació diplomàtica a Espanya. Entre les personalitats estrangeres que han volgut recordar la figura de Suárez hi ha el viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg; el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el comissari europeu de la Competència, Joaquin Almunia; el primer ministre del Marroc, Abdelilah Benkiran; el vicepresident de l'Argentina, Amado Boudou, o l'expresident de Colòmbia Álvaro Uribe. També ha estat convidat el dictador de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, que va accedir al poder mitjançant un cop d'estat.

Centenars de persones han esperat a l'esplanada del Palau Reial per entrar a la catedral, i hi ha hagut alguns d'ells que s'han esperat dues hores per accedir-hi. El suport popular al que va ser el primer president de la democràcia espanyola es va palpar també quan més de 30.000 ciutadans van passar per la capella com a mostra de suport i gratitud.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut