Madrid

Centenars de milers de persones reclamen "pa, feina i sostre" en la Marxa de la Dignitat que ha confluït a Madrid

Centenars de milers de persones, 2,5 milions segons els organitzadors, provinents de diversos punts d'Espanya s'han manifestat pels principals carrers de la capital espanyola en defensa de la dignitat del poble i contra les polítiques de retallades de les administracions. Al final de la marxa hi ha hagut enfrontaments entre la policia i grups de manifestants.

RedaccióActualitzat

Una marea humana de centenars de milers de persones, 2,5 milions segons els organitzadors, provinents de diversos punts d'Espanya, entre elles uns 4.000 catalans, s'han manifestat aquest dissabte pels principals carrers de Madrid en defensa de la dignitat del poble i contra les polítiques de retallades de les administracions. Al final de la marxa hi ha hagut enfrontaments entre la policia i grups aïllats de manifestants, que han deixat 24 detinguts i una setentena de ferits.

La Marxa de la Dignitat, que s'ha nodrit de sis columnes procedents de diferents punts de la Península, s'ha donat cita a Atocha convocada per desenes de col·lectius i ha començat a recórrer els carrers del centre de Madrid fins arribar la plaça Colón sota el lema "No al pagament del deute. Ni una retallada més. Fora els governs de la troica. Pa, feina i sostre per a tots i totes".

Cap a les sis de tarda la capçalera de la manifestació, que portava la pancarta amb la paraula "dignitat" escrita en totes les llengües oficials de l'estat espanyol, ha arribat a la plaça de Colón. Ja feia hores, però, que milers de persones col·lapsaven algunes de les principals vies del centre de Madrid i hi havia zones com la de Cibeles-Atocha-Colón on els concentrats gairebé no podien fer un pas.

Els assistents portaven multitud de banderes republicanes, de diferents comunitats autònomes i de diversos sindicats, i han cantat eslògans contra els banquers, els polítics i a favor de la unió del poble. També han fet referència a la necessitat de convocar una vaga general. Sobre aquesta temàtica s'ha centrat, també, el manifest que ha llegit l'actor Willy Toledo. La protesta no ha rebut el suport decidit dels dos sindicats majoritaris, Comissions Obreres i la UGT.

La protesta també s'ha estès a altres punts d'Europa com Brussel·les, Londres o Berlín.

Aldarulls al final de la manifestació

Policia i grups aïllats de manifestants s'han enfrontat en acabar la manifestació i almenys dotze persones han estat detingudes acusades d'atemptat i resistència a l'autoritat. Els incidents han deixat també una quinzena de ferits, vuit dels quals són policies. Un dels agents de la Policia Nacional es troba en estat greu i ha estat traslladat a un hospital de la capital.

Segons fonts policials grups de joves han llançat ampolles, pedres i petards contra els agents que intentaven entrar a la plaça de Colón després de tancar el pas amb furgons policials al carrer Génova, on està situada la seu del PP. Alguns dels participants han muntat barricades als laterals del passeig de Recoletos amb contenidors d'escombraries i han continuat llançant diferents objectes a la policia per fer-los retrocedir. Els antiavalots han contestat disparant pilotes de goma.

La delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, ja havia avisat de la possibilitat d'incidents assegurant que els informes policials parlaven de la presència de "grups d'ultraesquerra radicals i violents que acostumen a rebentar manifestacions pacífiques". Per aquest motiu, per "fer complir la llei", 1.700 antidisturbis s'han desplegat per vigilar els participants.

La coordinadora de la marxa, que ha insistit que són un moviment pacífic i reivindicatiu que només dóna veu al malestar i la indignació de milers de ciutadans, ha denunciat que cent autobusos han sigut retinguts per la Guàrdia Civil a l'entrada de la capital.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut