Bilbao

Primer pas d'ETA cap al desarmament: la banda deixa "fora d'ús operatiu" una part petita del seu arsenal

Els membres de la Comissió Internacional de Verificació han comparegut, sense torn de preguntes, per explicar la decisió de l'organització terrorista. També ha augurat que això comportarà que la banda acabi deixant inoperatius tot el seu arsenal, i ha afegit que "l'experiència" els diu "que aquest és un pas cap al desarmament definitiu". Un vídeo publicat en exclusiva per la BBC és la prova d'aquest primer pas.

RedaccióActualitzat

Primer gest d'ETA cap al desarmament. Els membres de la Comissió Internacional de Verificació han comparegut, sense torn de preguntes, per explicar la decisió de l'organització terrorista. Després d'un preàmbul per presentar els membres de la comissió, el portaveu, Ram Manikkalingames, ha llegit un comunicat en què declaren haver verificat que "ETA ha segellat i ha deixat fora d'ús operatiu" un nombre no quantificat d'armes, municions i explosius. Es tracta d'un petit arsenal format per 4 armes de foc, 300 bales, 16 quilos de material per fabricar explosiud, fil detonador i 9 temporatizadors.

La Comissió ha afegit que la prova d'aquest gest és un vídeo que ha emès en exclusiva la cadena britànica BBC. També augurat que això comportarà que la banda acabi deixant inoperatius el seu arsenal complet, i hi afegeixen que "l'experiència" els diu "que aquest és un pas cap al desarmament definitiu".

Els experts també han constatat "avenços positius al País Basc" des que van començar la seva feina i han explicat que, a l'abril, ETA els va demanar que assumissin la verificació d'un procés de segellament de les armes, una petició que van acceptar. Va ser al setembre quan la banda es va mostrar disposada a fer el primer pas; un primer pas que s'ha materialitzat, asseguren, al gener.

El líder de la Comissió Internacional de Verificació ha agraït la feina de "tots els actors polítics i socials bascos", amb qui assegura que han treballar "estretament".

Tal com s'esperava, doncs, de moment, la banda no ha fet cap reconeixement del dany causat, un dels retrets que, des de sempre, llança el govern espanyol, que fins i tot abans que es fes pública ja havia valorat el comunicat de la Comissió. Ha estat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Fernández Díaz ha desacreditat l'anunci i ha afirmat que, si ETA es vol desarmar, no li cal cap verificador.

Reunions prèvies

Els sis agents internacionals implicats en el procés de pau a Euskadi, liderats per Ram Manikkalingames, van reunir-se aquest dijous amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, per avançar-li la decisió que ha pres l'organització terrorista. I avui, abans de l'anunci, s'han trobat amb partits i agents socials bascos.

En la sessió de control del Parlament basc, el lehendakari Urkullu ha dit que aquest divendres esperava "constatar el desarmament complet d'ETA", un pas que creu que "conduirà cap a la dissolució definitiva d'ETA". En seu parlamentària, el lehendakari ha recordat que la societat basca espera que aquesta dissolució "comporti el reconeixement del dany injust causat".

Després de saber en què s'ha concretat la decisió, el lehendakari ha dit que era "un petit pas, però no suficient" i ha afegit que el goverrn que presideix considera "fiable i segura la intermediació de la Comissió Internacional de Verificació per garantir el desarmament total i irreversible d'ETA".

En resposta a una pregunta formulada pel parlamentari d'UPyD Gorka Maneiro sobre la possibilitat que l'executiu autonòmic mantingui contactes amb ETA per facilitar el seu desarmament, Urkullu ha dit que "aprofitarà totes les oportunitats que se li presentin per aconseguir una fi ordenada d'ETA".

Un anunci esperat

Aquest anunci arriba després que la banda terrorista fes públic un comunicat el 8 de febrer en el qual expressava el seu compromís de "realitzar aportacions significatives per alimentar el procés, sense trigar", encara que no feia esment a un possible lliurament de les armes o dissolució.

Als passos d'ETA s'hi sumen els fets pel col·lectiu de presos, la part més important numèricament de la banda armada, encaminats a les excarceracions individualitzades.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut