Barcelona

La Generalitat no farà la consulta sobiranista abans de l'octubre del 2014 per raons logístiques

La política no té a veure amb aquest calendari, sinó la logística. Tècnics del Departament de Governació han recomanat no fer la consulta en exercici del dret a decidir abans de l'octubre vinent si es volen tenir totes les garanties perquè la votació sigui impecable. El vot per internet és el que provoca més maldecaps. Saber en quin cens cal fonamentar-se també.

Catalunya InformacióActualitzat

La pregunta i la data. Aquestes són dues de les grans incògnites que marquen l'agenda política a Catalunya protagonitzada per la consulta. I un d'aquests interrogants sobre l'exercici del dret a decidir anar trobant de mica en mica una resposta. Encara no hi ha un dia (o uns dies) concret però sí que se sap que en cap cas seria abans de l'octubre del 2014.

Ho ha avançat Catalunya Informació de fonts de l'executiu que es basen en una recomanació dels tècnics del Departament de Governació, que consideren que Catalunya no estaria preparada des del punt de vista logístic abans d'aquesta data. Això situaria la consulta a l'últim trimestre de l'any que ve i faria impossible que coincidís amb el referèndum escocès, previst per al setembre del 2014.

"Fem una anàlisi logística, no política. I, en el cas que no hi hagués una voluntat col·laboradora per part de l'Estat, és lògic que necessitem més temps", ha afirmat en declaracions al programa "Polièdric", de Catalunya Informació, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, que ha confirmat l'horitzó de la tardor de l'any que ve.

Ortega ha descartat que el referèndum d'Escòcia, on diferents sondejos pronostiquen una victòria del "no", influeixi en els resultats de la consulta a Catalunya. La vicepresidenta del govern també ha advertit que les eleccions europees, que tindran lloc el maig del 2014, no han de ser un assaig de la consulta. "Les eleccions europees tenen prou força en si mateixes. Hem de cremar les etapes una a una", ha argumentat.

Les traves amb què es troben els tècnics per organitzar el referèndum abans passen, també, perquè cal tenir a punt un mecanisme de vot per internet, que té la seva complexitat, i, al mateix temps, dotar-lo de les màximes garanties.

Governació es planteja un vot per internet de dilluns a divendres i presencial el cap de setmana, perquè això simplifica molt la infraestructura necessària. Els tècnics i la mateixa vicepresidenta Ortega han viatjat fa poc al Quebec per estudiar el vot electrònic en processos electorals. De fet, s'estan analitzant diversos exemples de territoris europeus i nord-americans que hi tenen una àmplia experiència.

Aquest informe és rellevant perquè el president pugui decidir la data, ja que Artur Mas està esperant les conclusions dels tècnics per començar a negociar una data amb els grups parlamentaris. A finals de novembre s'ha de determinar el marc legal per dur a terme la consulta i s'ha deixat per al desembre l'anunci de la data i la pregunta.

L'ANC tampoc la veu possible durant el primer mig any

La presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya, Carme Forcadell, també ha parlat aquest dimecres de la data de la consulta en una entrevista al programa "23/24", que s'emet íntegrament a partir de les onze d'aquesta nit al canal 3/24. Els estatuts de l'ANC marcaven en vermell el 31 de maig com a data límit perquè se celebrés el referèndum, però Forcadell ha admès que haurà de ser més tard.

Més enllà de raons logístiques, l'ANC esgrimeix motius legals que impedeixen la celebració de dues convocatòries electorals en menys de dos mesos i mig entre l'una i l'altra. I les europees són el 25 de maig.

Les opcions quedarien limitades a fer el referèndum català abans, és a dir, a finals de febrer; i això seria massa aviat, segons l'ANC. O deixar-ho per a mitjans d'agost com a molt d'hora. Carme Forcadell reclama que "es faci al més aviat possible un cop superats els terminis de la llei". Queda clar, doncs, que no hi haurà consulta ni a l'hivern ni a la primavera.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut