Imatge de l'autobús de passatgers on s'ha produït l'explosió. (Foto: EFE)
Imatge de l'autobús de passatgers on s'ha produït l'explosió. (Foto: EFE)
Moscou

Almenys sis morts i una trentena de ferits en un atemptat suïcida en un autobús a Rússia

Hi ha una trentena de ferits, dels quals vuit estan en estat molt greu. Segons els serveis de seguretat russos, la terrorista suïcida seria una dona de 30 anys de la república del Daguestan i dona d'un guerriller en busca i captura.

RedaccióActualitzat

Almenys sis persones han mort i més d'una trentena han resultat ferides quan un suposat terrorista suïcida ha fet detonar el que podria ser una granada de mà un autobús de passatgers de la ciutat russa de Volgograd, l'antiga Stalingrad. Vuit dels ferits, entre els quals hi ha un nadó, es troben en estat molt greu.

A prop del lloc dels fets s'ha trobat la documentació de la presumpta suïcida. Es tracta d'una dona identificada com a Naida Ajiyalova, de 30 anys i originària de la república caucàsica del Daguestan. El portaveu del Comitè d'Instrucció de Rússia, un òrgan investigador adscrit al Kremlin, ha explicat que la dona "s'havia convertit feia poc temps a l'islam i era la dona d'un dels líders d'un grup guerriller". La informació recollida pels investigadors indica que la dona va pujar a l'autobús en una parada i immediatament després va tenir lloc la detonació. La informació ha estat confirmada per alguns supervivents de l'autobús.

En un primer moment, l'explosió es va atribuir a l'estat defectuós de l'equipament de gas de l'autobús, però la hipòtesi de l'atemptat es va imposar gairebé immediatament. Unes 40 persones viatjaven a l'autobus de la línia 29, que feia el recorregut entre la Universitat Estatal de Volgograd i el cinema Yubileinni, de manera que molts dels passatgers eren estudiants.

No és la primera vegada que hi ha un atemptat comès per les anomenades "vídues negres", dones de guerrillers que han estat abatuts per les forces de seguretat russes. En aquest cas, però el marit de la suposada suïcida es trobaria en busca i captura. Es tractaria d'un home de nacionalitat russa identificat com a Dmitri Sokolov, resident a Moscou i que, després de ser reclutat per Ajiyalova, es va traslladar al Caucas  i va ingressar en un grup de guerrillers clandestins.

Aquest és el primer atemptat suïcida de gravetat a la part russa que queda fora del conflicte del Caucas des del gener del 2011, quan un atac a l'aeroport de Domodédovo, a Moscou, va causar la mort de 37 persones.

Les autoritats russes temem un increment de l'activitat de les guerrilles i del terrorisme a Rússia a mesura que s'aproximin els Jocs Olímpics d'hivern de Sotxi, que se celebraran al febrer del 2014.
Anar al contingut