València

El País Valencià s'acull al fons de rescat autonòmic del govern espanyol per fer front a la falta de liquiditat

La Generalitat Valenciana acaba d'anunciar que s'acollirà al fons de rescat autonòmic per poder solucionar els seus problemes de liquiditat i fer front als pagaments. Aquest és el pas previ perquè una comunitat autònoma sigui intervinguda formalment per l'Estat.

RedaccióActualitzat
El País Valencià es converteix en la primera comunitat autònoma que demana ajuda al govern espanyol. La Generalitat Valenciana ha anunciat que s'acollirà al fons de liquiditat autonòmic, el que va aprovar el Consell de Ministres de divendres passat, per poder solucionar els seus problemes de liquiditat i fer front als pagaments més immediats.

El vicepresident valencià, el popular José Ciscar, ha fet l'anunci en aquests termes: "La Generalitat ha sol·licitat l'adhesió al mecanisme de suport a la liquiditat de les comunitats autònomes. La comunitat valenciana farà front així als venciments de deute del 2012, de manera que no haguem de treure liquiditat d'altres partides del pressupost. Em refereixo sobretot a partides relacionades amb polítiques socials."

Aquest fons, que va quedar convalidat al Congrés dels Diputats aquest dijous juntament amb el pla de xoc del govern de Mariano Rajoy que inclou la pujada de l'IVA, està dotat amb 18.000 milions d'euros i preveu dures condicions per a les comunitats i un control estricte des de Madrid dels seus comptes públics.

Ciscar no ha concretat quants diners demanarà el govern valencià a l'Estat, i ha descartat que aquesta mesura es tradueixi en noves retallades en aquesta comunitat. De tota manera, ha admès que "La Generalitat assumeix voluntàriament el compromís d'enviar mensualment informació al ministeri d'Hisenda".

L'anunci del govern valencià ha sorprès el ministre d'Hisenda en plena compareixença posterior al Consell de Ministres, al palau de La Moncloa.

A les preguntes dels periodistes sobre aquesta ajuda per al govern valencià, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, primer ha dit que "és una informació que no sé d'on surt, això no és així. Aquesta setmana estem acabant tota l'anàlisi, tota la comprovació d'on són les comunitats autònomes i la valoració del conjunt és positiva. Em sorprèn la informació."

Al cap d'uns minuts ha rectificat i s'hi ha referit com un "simple mecanisme per obtenir liquiditat" al qual es poden acollir totes les comunitats autònomes que ho necessitin. El ministre ha confirmat que el govern espanyol està estudiant de manera molt detallada els números de les autonomies.

Posteriorment, el govern de la Generalitat Valenciana ha difós un comunicat en què assegura que "davant les informacions falses aparegudes avui" en alguns mitjans de comunicació, la comunitat valenciana "no ha demanat cap rescat econòmic" i que el que el ple del govern valencià ha acordat avui ha estat "l'adhesió de la comunitat valenciana al nou mecanisme de finançament creat a través del reial decret llei 21/2012 de 13 de juliol i destinat a injectar liquiditat a les comunitats autònomes, adhesió que segurament faran també altres autonomies".




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut